AMERIKA

Tinejdžer koji je pucao po demonstrantima opsjednut je policijom i obožava Trampa

Optužen za dvostruko ubistvo

Kajl Ritenhaus. SCREENSHOT

A. V. / Avaz.ba

27.8.2020

Tinejdžer Kajl Ritenhaus (Kyle Rittenhouse), koji je uhapšen i optužen za dvostruko ubistvo na protestu u Kenoši, u Viskonsinu, veliki je obožavalac američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump). 

17-godišnji Ritenhaus je svega nekoliko trenutaka prije nego što je krenuo da puca po demonstrantima dao intervju novinarima, u kojem se hvalio kako preuzima pravdu u svoje ruke i kako "pomaže ljudima".

Ritenhaus je iz Ilinoisa doputovao sa puškom kako bi se obračunao sa demonstrantima, koji protestuju zbog teškog ranjavanja Džejkoba Blejka (Jackob Blake) od strane policajca koji mu je u leđa pucao sedam puta.

Ritenhaus je uhapšen u srihedu popodne u svom rodnom gradu Antiohiji u državi Ilinois.

Ubrzo nakon hapšenja pojavile su se fotografije i video snimci koji ukazuju da se tinejdžer veoma divi policiji.

Inače, on se predstavlja i kao veliki obožavalac Donalda Trampa. Ritenhaus je čak primijećen u prvom redu na Trampovom skupu na Univerzitetu Drejk u De Mojnu, u Ajovi, u januaru ove godine. 

U utorak, malo prije nego što je otvorio vatru, Ritenhaus je dao intervju desničarskom časopisu "Dejli Koler".

Naoružani tinejdžer je rekao novinaru da je sertifikovani medicinski tehničar za hitne situacije i objasnio da patrolira ulicama Kenoše da pruži medicinsku pomoć svima kojima je potrebna i pomaže u zaštiti lokalnih preduzeća od pljačkaša i nereda.

- Ljudi bivaju povrijeđeni. Naš posao je da zaštitimo lokalna preduzeća i dio mog posla je također da pomognem ljudima. Ako neko bude povrijeđen, ja idem pravo tamo - rekao je Ritenhaus, koji je ranije viđen kako čuva lokalnu auto-prodavnicu sa grupom naoružanih pripadnika milicije.

- Zato imam pušku, očigledno da bih mogao da se zaštitim. Također imam svoj komplet za prvu pomoć - rekao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.