NOVI DETALJI

Tramp kažnjen sa 9.000 dolara: Prekršio zabranu komentiranja svjedoka

Bivši predsjednik trenutno nije u naklonosti sudije Merčana

Kazna od 1.000 dolara po komentaru. Mreža X

Dž. R.

30.4.2024

Bivši predsjednik Donald Tramp (Trump) optužen je da je prekršio naredbu da ne komentariše svjedoke, a tužioci sada traže kaznu od po 1.000 dolara po izrečenom komentaru, prenosi "Guardian".

Sudski nalog

Sudija Huan Merčan (Juan Merchan) izjavio je da je bivši predsjednik Sjedinjenih Država na koncu kažnjen sa 9.000 dolara zbog kršenja zabrane komentiranja svjedoka.

Prema sudskom nalogu, Tramp ne može da daje, niti upućuje druge da daju, javne izjave o svjedocima u vezi sa njihovom ulogom u istrazi i na suđenju, tužiocima osim okružnom tužiocu Menhetna Alvinu Bregu i članovima sudskog osoblja ili okružnog advokatskog osoblja.

Naklonost sudije

Tramp je slobodan da kritikuje Merčana, mada mu to vjerovatno neće pomoći da dobije naklonost sudije, koji će odlučiti o njegovoj kazni ako ga porota proglasi krivim.

Prije suđenja, Merčan je proširio zabranu komentiranja da bi "pokrio" svoju i Bregovu porodicu nakon što je Tramp objavio post o njegovoj kćerki, koja je radila za kompaniju koja je pomagala demokratskim kandidatima u digitalnim kampanjama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.