RECIPROČNE MJERE

Rusija protjerala norveškog diplomatu nakon poteza Osla

Norveško Ministarstvo vanjskih poslova 19. avgusta objavilo da će ruski diplomata biti deportovan "jer je učestvovao u postupcima koji nisu u skladu sa njegovom ulogom i statusom diplomate

Moskva. Agencije

Avaz.ba

28.8.2020

Rusija je protjerala višerangiranog diplomatu zaposlenog u Ambasadi Norveške i on mora da napusti Rusiju u roku od tri dana, saopćenp je danas iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

- Zbog neprijateljskog koraka norveške administracije koja je proglasila nepoželjnim ruskog diplomatu 18. avgusta, ambasador Norveške u Rusiji Rune Resaland pozvan je u Ministarstvo vanjskih poslova, gdej je obavešten o recipročnoj meri -navodi se u saopćenju. 


Ističe se da akreditivi norveškog diplomate ističu za tri dana i da je to isto vrijeme koje je Oslo dao ruskom predstavniku da napusti Norvešku.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova napominje da "destruktivna politika" norveških vlasti ima negativan utjecaj na atmosferu bilateralnih odnosa i da je Oslo sam kriv za posljedice te politike. 

Oslo. Agencije

TASS podsjeća da je norveško Ministarstvo vanjskih poslova 19. avgusta objavilo da će ruski diplomata biti deportovan "jer je učestvovao u postupcima koji nisu u skladu sa njegovom ulogom i statusom diplomate".

Norveški diplomata kojeg je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije proglasilo "personom non grata" nije prekršio pravila i bavio se isključivo diplomatskim aktivnostima, objavila je u petak TV i radio kompanija NRK pozivajući se na Ministarstvo vanjskih poslova Norveške.

- Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je obavijestilo našu ambasadu u Moskvi da je jedan od naših diplomata proglašen "personom non grata" u Rusiji. To je potpuno neutemeljeno. Naš diplomata nije prekršio nijedno pravilo i radio je u potpunosti u okviru diplomatske službe - izjavila je portparolka norveškog Ministarstva Guri Solberg, prenosi TASS.

- Deportacija ruskog diplomate iz Norveške povezana je sa istragom špijunaže i opravdana je činjenicom da je počinio radnje nespojive sa njegovom diplomatskom ulogom - navela je portparolka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.