PRVI LET

Izraelski i američki zvaničnici stigli u UAE na zaključivanje historijskog sporazuma

avionu su putnici pozdravljeni na arapskom, engleskom i hebrejskom

Članovi izraelske i američke delegacije postali su prvi putnici na novouspostavljenoj liniji Tel Aviv-Abu Dabi. afp

Fu. M. / Avaz.ba

31.8.2020

Visoki savjetnici američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua stigli su u Ujedinjeni Arapske Emirate (UAE) avionom iz Tel Aviva kako bi finalizirali historijski sporazum o uspostavi diplomatskih odnosa između Izraela i UAE-a.

Članovi izraelske i američke delegacije postali su prvi putnici na novouspostavljenoj liniji Tel Aviv-Abu Dabi, izraelske aviokompanije. Avion je letio preko teritorije Saudijske Arabije koja nema uspostavljene diplomatske odnose s Izraelom.

Delegacije će razgovarati o bilateralnoj saradnji u područjima poput trgovine i turizma. afp

Trampov visoki savjetnik i zet Džered Kušner (Jared Kushner) te savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien predvode američku delegaciju. Na čelu izraelske delegacije je izraelski savjetnik za državnu sigurnost Meir Ben-Šabat.

Delegacije će razgovarati o bilateralnoj saradnji u područjima poput trgovine i turizma, dok će predstavnici izraelske vojske odvojeno posjetiti UAE.

U avionu su putnici pozdravljeni na arapskom, engleskom i hebrejskom, što je gesta koja je označila historijski let iz Tel Aviva za Abu Dabi.

- Svima selam, peace i šalom. Želimo vam siguran let - kazao je pilot, koji je na tri jezika također izrekao broj leta i destinaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.