VAŠINGTON

SAD nemaju tajni plan za sastanak Vučića i Hotija

Neimenovani savjetnik američkog predsjednika Donalda Trampa rekao je kako će isključivi fokus sastanka biti na aviosaobraćaju, autoputu i željeznici

Ostaje još otvoreno da li će ovim susretim prisustvovati Tramp. Arhiv

Avaz.ba

2.9.2020

Sjedinjene Američke Države nemaju tajni plan za predstojeći sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha Hotija koji se u Bijeloj kući održava sutra i prekosutra.

Neimenovani savjetnik američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) rekao je kako će isključivi fokus sastanka biti na aviosaobraćaju, autoputu i željeznici odnosno na ugovorima vezanih za ova pitanja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je također rekao "mi ćemo testirati da li će dvije strane diskutovati o drugim pitanjima".

- SAD zaista nema neku skrivenu agendu. Nemamo nešto što bi mi tražili već želimo da vidimo da li obje strane hoće ekonomski napredak. SAD su tu da pomognu. Ne želimo gubitak kapitala - kazao je izvor iz Bijele kuće.

Dodao je da ostaje još otvoreno da li će ovim susretim prisustvovati Tramp.

Specijalni savjetnik američkog predsjednika Ričard Grenel (Richard Grenell) rekao je da je Američka vlada fokusirana na ekonomska pitanja, razvoj i da su do sada imali evidentan uspjeh, a kao primjer je naveo uspostavljanje direktnog leta između Beograda i Prištine, što, osim dogovora o izgradnji željezničke pruge i autoputa naziva historijskim dostignućem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.