BIJELA KUĆA

Tramp prima Vučića i Hotija, potpisuju dokument

Poslije sastanka u Bijeloj kući, i Vučić i Hoti će se pojedinačno sastati i sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom

Tramp: Sastanak u Ovalnom uredu. Arhiv

Avaz.ba

4.9.2020

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) sastat će se sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem danas u Ovalnom uredu, prisustvovati ceremoniji potpisivanja i učestvovati u trilateralnom sastanku, saopćila je Bijela kuća. Poslije sastanka u Bijeloj kući, i Vučić i Hoti će se pojedinačno sastati i sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mike) u Stejt departmentu, javlja "Glas Amerike".

U saopćenju Bijele kuće, objavljenom u četvrtak kasno uveče po lokalnom vašingtonskom vremenu, ne navodi se šta će biti potpisano, da li se radi o sporazumu, ili šta će taj sporazum sadržati.

Tokom sedmice, kružile su glasine da postoji mogućnost da će se predsjednik Tramp sastati sa predsjednikom Srbije i premijerom Kosova, ali nije bilo potvrde sve do četvrtka uveče.

Poslije prvog dana pregovora u Vašingtonu, Vučić je rekao je da mu je tokom sastanka predočen nacrt sporazuma u kojem se pominjalo obostrano priznanje i da je on to odbacio, dok premijer Hoti nije odgovorio da li je postojao takav prijedlog, ali je naglasio da "štetni sporazumi za Kosovo, neprihvatljivi za Kosovo, nikad nisu došli niti će dolaziti iz Bijele kuće".

- Veoma dobra runda razgovora ovog popodneva sa liderima Srbije i Kosova. Napravili su stvarni napredak", poručio je savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Trampa Robert O'Brajan.

Grenel dočekuje Hotija i Vučića. Twitter

Ranije u četvrtak uveče, Ričard Grenel ((Richard Grenell), specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za (mirovne) pregovore Srbije i Kosova, na Twitteru je kratko prokomentarisao:

- Bio je ovo produktivan dan. Gajim nadu.

Posle višednevnih najava američke administracije, koja je organizovala susret najviših zvaničnika Srbije i Kosova u Vašingtonu, da će glavna komponenta pregovora biti unapređenje ekonomskih veza, prvi dan je počeo informacijom da je srpskoj delegaciji predočen, kako je navedeno, "užasno težak" dokument, koji je sadržao i tačku o međusobnom priznanju. Novinarima je to tokom pauze za ručak rekao ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Iako je Grenel na Twiteru demantovao tvrdnju jednog portala da je predsjedniku Srbije predstavio dokument da potpiše nezavisnost Kosova, Vučić je kasnije potvrdio, da je u prvom dokumentu koji je vidio postojala tačka 10, u kojoj se pominjalo međusobno priznanje, ali da on to nije prihvatio.

- Ja sam rekao da mi to ne možemo da prihvatimo. Moram da budem iskren da su ljudi iz Trampovog kabineta bili fer i saslušali to što smo imali da kažemo, i mislim da u daljim dokumentima, sad već drugi-treći, te odredbe više nema. Došli smo u dobroj volji da postignemo dogovor i dalje se nadamo da je moguće da taj dogovor postignemo - poručio je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.