UOČI SASTANKA

Da li će kod Erdoana upaliti taktika "mrkve i štapa" koju priprema EU

Predsjednik Evropskog vijeća Čarls Majk predlaže multilateralnu konferenciju radi ublažavanja napetosti u istočnom Mediteranu

Erdoan: Kako će odgovoriti na novu taktiku. Arhiva

Avaz.ba

5.9.2020

Na sastanku koji je zakazan za 24. i 25. septembar čelnici Evropske unije odlučit će se za primjenu pristupa "mrkve i štapa" prema Turskoj i njenom predsjedniku Redžepu Taipu Erdoanu, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Čarls Majkl (Charles Michel), koji predlaže i multilateralnu konferenciju radi ublažavanja napetosti u istočnom Mediteranu.

On je to kazao je u izjavi novinarima Rojtersa i još pet novinskih agencija u trenutku dok između članica EU-a Kipra i Grčke, s jedne strane, i Turske, koja je članica NATO-a, tinja sukob zbog nafte i plina, prenosi Hina.

Evropska unija je Ankari zbog toga već nametnula blage sankcije, a 27 članica EU-a tim će se pitanjem uskoro ponovno baviti te potvrditi svoju podršku Grčkoj i Kipru, rekao je Michel.

- Primjenjujući pristup mrkve i štapa, u svojoj vanjskoj politici pronaći ćemo sredstva koja ćemo upotrijebiti da bismo poboljšali odnose, ali i ona kojima ćemo reagirati ne bude li nas se respektiralo - rekao je Majkl.

Predsjednik Evropskog vijeća, koji bi prije samita trebao posjetiti Grčku, Kipar i Maltu, predlaže i međunarodnu konferenciju o istočnom Mediteranu.

- To bi mogao biti najbolji način za smirivanje napetosti u regiji i pronalaženje puteva dijaloga - rekao je Majkl, dodavši da je tu ideju već natuknuo Atini i Ankari.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.