JASNA PORUKA

Šta je Tramp naveo u pismu Hotiju?

U pismu kosovskom premijeru, Avdulahu Hotiju, on pozdravlja njegovu hrabrost za postizanje "historijskog diplomatskog iskoraka"

Donald Tramp i Avdulah Hoti. AP

Avaz.ba

5.9.2020

Četiri dokumenta i četiri potpisa. Dan nakon onoga što je opisano kao postizanje sporazuma o ekonomskoj normalizaciji Beograda i Prištine, ostaje nejasno ko je sa kim i šta potpisao, piše KoSSev. Dva bilateralna sporazuma Srbije i SAD, i Kosova i SAD, a o međusobnoj ekonomskoj normalizaciji Srbije i Kosova, tvrdi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Sporazum dvije strane da će raditi zajedno na normalizaciji svojih ekonomskih i privrednih odnosa, tvrdi inicijator sastanka, specijalni Trampov izaslanik za dijalog, Ričard Grenel.

Na pitanje šta je predsjednik Tramp potpisao, Grenel odgovara "pismo da prima k’ znanju da će oni raditi zajedno i sprovesti ovaj sporazum“.

Pored dva dokumenta koja su, prema riječima Grenela ista 99,9 posto, ali ipak različita, koja su potpisali samo Vučić i samo Hoti, dokument, odnosno pismo, tokom jučerašnje ceremonije potpisao je i predsjednik SAD Donald Tramp.

U pismu kosovskom premijeru, Avdulahu Hotiju, on pozdravlja njegovu hrabrost za postizanje "historijskog diplomatskog iskoraka".

Kako navodni sporazum Srbije i Kosova o ekonomskoj normalizaciji definiše i diplomatske odnose sa dvije strane, posebno za kosovsku stranu gdje stoji da: "Kosovo (Priština) i Izrael su se usaglasili na uzajamno priznanje", Tramp Hotiju čestita i na uređenju diplomatskih odnosa sa ovom zemljom što vidi kao bitno za "savezništvo Kosova sa Bliskim istokom".

Pismo Donalda Trampa Avdulahu Hotiju, prevedeno sa engleskog, KoSSev je prenio u cjelosti:

- Sjedinjenje Američke Države izražavaju zadovoljstvo zbog prilike da vas ugoste u Bijeloj kući ove nedjelje. Pozdravljam hrabrost koju ste pokazali načinivši iskorak u pravcu normalizacije odnosa Srbije i Kosova. SAD su bile pouzdan partner Kosova od samog početka i vjerujemo da ovi pregovori u Bijeloj kući predstavljaju historijski diplomatski iskorak. Nakon više od 20 godina ograničenog progresa, vjerujemo da će ekonomska normalizacija postignuta ovdje biti ključna za osiguranje dugoročnog mira i stabilnosti na Balkanu.

Uz to, pozdravljamo i vašu hrabru odluku da normalizujete diplomatske odnose sa Izraelom. Ovo je važan korak za savezništvo Kosova sa Bliskim istokom i radujemo se nastavku partnerstva sa vama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.