NE ŽELI IZRUČENJE U SAD

Džulian Asanž iz zatvora tvrdi da čuje glasove i muziku, prijeti samoubistvom

Optužen jer je od 2010. objavio više od 700.000 povjerljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima

Julian Assange. Agencije

Avaz.ba

22.9.2020

Utemeljitelj WikiLeaksa, organizacije koja objavljuje anonimne dojave odnosno na drugi način nedostupne dokumente uz istovremeno čuvanje anonimnosti svojih izvora, Džulian Asanž (Julian Assange) žalio se da u zatvoru čuje glasove i muziku i da ima samoubilačke porive, rekao je u utorak psihijatar tokom ročišta na londonskom sudu koji razmatra američki zahtjev za njegovim izručenjem.

Kod Asanž (49) postoji vrlo visoka opasnost od samoubistva ako će biti izručen Sjedinjenim Državama koje mu žele suditi zbog objave stotina hiljada tajnih dokumenata, izjavio je Majkl Kopelman (Michael Kopelman) pred kaznenim sudom u Londonu. Taj psihijatar je dvadesetak puta razgovarao s Asanžom.

On je spomenuo "tešku depresiju" i "psihotične simptome" Džuliana Asanž, među kojima glasovne halucinacije koje ima u svojoj ćeliji u strogo čuvanom zatvoru Belmarš (Belmarsh), blizu Londona.

Asanž je ispričao psihijatru da je čuo glasove koji mu govore ti si prašina, mrtav si, doći ćemo po tebe.  Psihijatar je rekao da će se njegovo stanje bitno pogoršati bude li izručen. 

Asanžova partnerica, Stela Moris (Stella Moris), također je rekla da se boji da bi se mogao ubiti. Oni imaju dvije male kćeri.

Džejms Levis (James Lewis), predstavnik američke vlade, rekao je da je moguće da je Asanž i izmislio da čuje glasove i muziku.

Džulian Asanž je uhapšen u aprilu 2019. nakon što je sedam godina proveo u ekvatorskom diplomatskom predstavništvu gdje se sklonio nakon što je prekršio uvjete puštanja na slobodu uz jamčevinu, strahujući od izručenja u Sjedinjene Države koje mu na teret stavljaju ugrožavanje izvora američkih službi. Asanž je optužen za špijunažu protiv Sjedinjenih Država gdje mu prijeti 175 godina zatvora jer je od 2010. objavio više od 700.000 povjerljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Afganistanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.