REAKCIJE

Erdoan: Makronova izjava o islamu je otvorena provokacija

Izjava francuskog predsjednika da je islam u krizi, koju je kazao u gradu s dominantno muslimanskom populacijom, prevazilazi klasifikaciju nepoštivanja, rekao je turski lider

Erdoan: Uputio poruku evropskim liderima. Anadolija

Anadolija

6.10.2020

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da izjava francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) o navodnoj krizi islama nije samo nepoštivanje, već i otvorena provokacija, javlja Anadolu Agency (AA).

- Makronova izjava da je islam u krizi, koju je kazao u gradu s dominantno muslimanskom populacijom, prevazilazi klasifikaciju nepoštivanja i otvorena je provokacija - kazao je Erdoan u obraćanju učesnicima programa Sedmice džamija i vjerskih službenika u Nacionalnom kongresnom i kulturnom centru Bastepe u Ankari.

Makron je u petak najavio kontraverzni plan restrukturiranja islama zbog navodnog islamskog separatizma u Francuskoj, a Erdoan je danas kazao da je bezobrazno govoriti o strukturiranju islama.

Turski predsjednik također je kazao da je napadanje muslimana postao najvažniji alat evropskih političara za prikrivanje njihovih propusta i neuspjeha.

Pozivajući francuskog kolegu Makrona da se ne pretvara da je nekakav kolonijalni guverner, već da se odgovorno ponaša, Erdoan je kazao da u mnogim zapadnim zemljama rasizam i islamofobiju štite i sponzoriraju same države.

Erdoan je u obraćanju dalje kazao kako mnogi imaju pogrešnu percepciju da se Uprava za vjerske poslove Turske bavi isključivo džamijama i vjerskim obredima te je dodao kako ta institucija vodi važne aktivnosti i na polju humanitarnog djelovanja, obrazovanja i očuvanja jedinstva nacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.