KRIVOKAPIĆEV TIM

U popisu stanovništva u Crnoj Gori ostaju vjera, jezik i nacija

Inicijativa je upućena Krivokapiću, kao i predsjednicima države i Skupštine Mili Đukanoviću i Aleksi Bečiću

Popis stanovništva planiran za narednu godinu. rtcg

Fu. M.

22.10.2020

Prijedlog Centra za demokratsku tranziciju (CDT) da se prilikom popisa stanovništva planiranog za narednu godinu ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti i o jeziku, nije prihvatljiv mandataru Zdravku Krivokapiću, saopćeno je iz njegovog tima.

Inicijativa je upućena Krivokapiću, kao i predsjednicima države i Skupštine Mili Đukanoviću i Aleksi Bečiću, ali i odlazećem premijeru Dušku Markoviću, prenosi RTCG.

Iz Krivokapićevog tima tom listu je saopćeno da popis stanovništva nije ni egzistencijalni problem, ni izborni revanš, već "relativno prost statistički postupak, kojim se više nikada ne smije manipulirati u političke svrhe".

- Nekorisno je u ovom ozbiljnom i istorijskom trenutku tražiti rješenja koja nikada nijesu predlagana za vladavine Demokratske partije socijalista (DPS), tim prije što će se tokom narednog popisa građani napokon moći slobodno izjasniti o svom identitetu, što im niko svjestan značenja demokratskih načela ne bi smio uskraćivati. Ako bi postupila po ovom predlogu, Crna Gora bi predstavljala rijedak izuzetak u Evropi, a statističku nauku lišila bi vrijednih podataka. Još gore, tim činom bila bi direktno ugrožena prava manjinskih naroda i manjinskih religijskih zajednica, dok bi institut afirmativne akcije u potpunosti izgubio smisao, rezultujući potencijalnom destabilizacijom i nezadovoljstvom - smatraju u ekspertskom timu Zdravka Krivokapića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.