OGLASIO SE NA TWITTERU

Čelnik WHO Tedros u samoizolaciji

U ponedjeljak je agencija UN-a za javno zdravstvo pokušala da otkloni dezinformacije o Tedrosovoj samoizolaciji

Tedros Adhanom Ghebrejesus. agencije

Fu. M./Fena

2.11.2020

 Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus objavio je da je u samoizolaciji nakon što je imao kontakt s osobom koja je testirana pozitivno na COVID-19.

Tedros je napisao na Twitteru u nedjelju navečer da se „osjeća dobro i nema simptoma“, ali da će biti „u samoiziolaciji u skladu protokolima WHO, i radit će od kuće“.

U ponedjeljak je agencija UN-a za javno zdravstvo pokušala da otkloni dezinformacije o Tedrosovoj samoizolaciji, navodeći na Twitteru da on lično, „nasuprot nekim netačnim izvještajima“, nije pozitivno testiran.

Generalni direktor WHO bio je na prvoj liniji globalne borbe protiv pandemije koronavirusa, koja je zarazila najmanje 36,5 miliona ljudi i dovela je do više od 1,2 miliona smrtnih slučajeva, sudeći po brojkama koje je potvrdio univerzitet Johns Hopkins.

U tweetu se ne navodi ko je među njegovim kontaktima bio zaražen. UN-ova zdravstvena agencija smještena je u Ženevi, gdje se broj zaraženih povećava i strožije restrikcije su uvedene u nedjelju u cilju suzbijanja širenja virusa. Više od 1.000 novih slučajeva zaraze potvrdi se odnedavno svakog dana u regiji od  oko 500.000 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.