IZJAVE ZVANIČNIKA

Svjetski zvaničnici prate američke izbore sa zabrinutošću

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro (Jair) bio je vrlo direktan: "Znate koga ja podupirem, bio sam jasan"

Svijet s nestrpljenjem očekuje rezultate izbora. afp

Fu. M.

5.11.2020

Zabrinutošću, nadom, ironijom reagirale su vlade širom svijeta na predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama gdje se demokratski kandidat Džo Bajden (Joe Biden) čini sve bliže pobjedi nad republikancem Donaldom Trampom (Trump), a ovaj to osporava.

Njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) pozvao je američke čelnike da "vjeruju" u "izborni proces.

Šef diplomatije države koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, Mas je utvrdio da "treba strpljivo pričekati" završetak prebrojavanja glasova.

Sjedinjene Države i Evropska unija izgradit će "nove transatlantske odnose koji će biti novo partnerstvo" nakon predsjedničkih izbora, bez obzira na rezultat, rekao je šef francuske diplomatije Jean-Yves Le Drian.

- Izbor predsjednika je na Amerikancima. Zatim trebamo raditi s osobom koja je izabrana i novom američkom vladom, što god da se dogodilo - rekao je Le Drian.

Podrška Slovenije i Mađarske

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro (Jair) bio je vrlo direktan: "Znate koga ja podupirem, bio sam jasan" rekao je svojim pristalicama pred predsjedničkom palačom u Brasiliji.

- Imam dobar odnos s Trampom. Nadam se da će biti ponovno izabran - kazao je.

London je ustvrdio da će se veze između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država "osnažiti bez obzira na to tko pobijedi", no izrazio je zabrinutost zbog izlaska SAD iz Pariskog sporazuma.

- Sjedinjene Države naš su najbliskiji saveznik i uvjereni smo da će se naš odnos osnažiti, bez obzira tko pobijedi" na izborima - rekao je glasnogovornik britanskog premijera Borisa Džonsona (Johnson).

Populistički saveznik Donalda Trampa, premijer Džonson je ipak odbio komentirati preuranjeno proglašenje pobjede Trampa i njegovih republikanaca.

Ministar vanjskih poslova Dominik Rab (Dominic Raab) istaknuo je da su "odnosi između Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva dobri" te ustvrdio da "nije zabrinut".

Slovenski premijer Janez Janša čestitao je Donaldu Trumpu na reizboru ne pričekavši prebrojavanje glasova.

Janša i njegov mađarski saveznik Viktor Orban europski su čelnici koji su podržali kandidaturu Donalda Trampa.

Kakav spektakl

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, ismijao je u četvrtak "spektakl" kakav su svijetu priredili američki predsjednički izbori.

- Kakav spektakl! Jedan kaže da je riječ o najvećoj krađi u povijesti Sjedinjenih Država. I tko to samo kaže? Predsjednik koji je trenutno na dužnosti - napisao je noću na četvrtak na svome Twitteru Hamnei.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.