PREDSJEDNIK AZERBEJDŽANA

Alijev o sporazumu o Nagorno-Karabahu: Ovo je naša slavna pobjeda

Predsjednik Azerbejdžana je saopćio da će grad Agdam, koji je pod okupacijom Armenije, biti vraćen Azerbejdžanu do 20. novembra

Ilham Alijev. agencije

Fu. M.

10.11.2020

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev poručio je kako sporazum o Nagorno Karabahu koji su potpisali Azerbejdžan, Rusija i Armenija predstavlja vojni poraz Armenije.

- Danas je okončan problem između Azerbejdžana i Armenije oko Nagorno Karabaha - rekao je Alijev i dodao kako sporazum tri zemlje predstavlja "posljednju tačku" u vezi s rješenjem ovog pitanja.

Alijev je potvrdio da su sporazumom zaustavljene vojne operacije u regiji, te da će Azerbejdžan i Armenija zadržati pozicije koje sada kontrolišu.

Predsjednik Azerbejdžana je saopćio da će grad Agdam, koji je pod okupacijom Armenije, biti vraćen Azerbejdžanu do 20. novembra. Kelbecer će biti vraćen 15. novembra dok će pod kontrolu Bakua Lacin biti vraćen 1. decembra.

On je kazao da će na liniji kontakta u Nagorno Karabahu biti raspoređeno 1960 ruskih vojnika u okviru mirovnih snaga, koji će raspolagati s 90 oklopnih transportera. Ruske mirovne snage će u regiji ostati pet godina, a ukoliko ne dođe do žalbe jedne od strana najmanje šest mjeseci pred istek misije, njihov boravak će biti automatski produžen.

Najavio je i povratak izbjeglica na njihova ognjišta te formiranje mehanizma za nadzor provedbe primirja. Aliyev je rekao da sporazum predviđa i izgradnju nove ceste koja će spajati Nagorno Karabah s Armenijom. Biće otvoren i saobraćajni koridor između Azerbejdžana i njegovih zapadnih gradova kao i do Autonomne Republike Nahcivan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.