AMERIKA

Pompeo odbija da prihvati pobjedu Džoa Bajdena

Prebrojat ćemo sve glasove, a kada to uradimo bit će ponovo prebrojani elektorski glasovi - rekao je Majk Pompeo

Majk Pompeo. Agencije

A. Ka. / CNN

10.11.2020

Američki državni sekretar Majk Pompeo odbija da prihvati pobjedu Džoa Bajdena na predsjedničkim izborima i danas je izjavio u Stejt departmentu da će "tranzicija u drugu Trampovu administraciju" biti laka. 

- Bit će to laka tranzicija u drugu Trampovu administraciju. Tačno. Svijet gleda šta se događa. Prebrojat ćemo sve glasove, a kada to uradimo bit će ponovo prebrojani elektorski glasovi - rekao je Pompeo, prenosi CNN.

Američki predsjednik Donald Tramp se ranije danas ponovo oglasio na Twitteru, i poslao je svojim pristalicama poruku da se ne predaje.

- Mi ćemo pobjediti - stoji u objavi Trampa.


Konačni rezultati predsjedničkih izbora u Americi ni nedjelju dana nakon izlaska građana na birališta nisu poznati, iako su pojedini mediji na osnovu izbornih projekcija demokratskog kandidata Džoa Bajdena proglasili pobjednikom.

Prema projekcijama, on je osvojio više od 270 neophodna elektorska glasa da bi ušao u Bijelu kuću. Tramp nije priznao projekcije po kojima je pobjednik predsjedničkih izbora Bajden i u više navrata je kritikovao glasanje putem pošte, navodeći da to otvara put mogućoj izbornoj prevari.

On je zahtijevao ponovno brojanje glasova u pojedinim državama i tvrdi da će "izgurati stvar na čistac" i dokazati da su izbori pokradeni. Izborni štab Donalda Trampa podnio je tužbe protiv saveznih država i tvrdi da je glasanje i brojanje glasova bilo neregularno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.