POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA

Armenska služba sigurnosti objavila da je spriječila atentat na premijera

Pašinjan je ranije ove sedmice rekao da nije imao izbora osim potpisati sporazum kako bi spriječio daljnji gubitak teritorije

Pašinjan prihvatio gubitak teritorije pa izazvao bijes. Arhiv

G. M. / Hina

14.11.2020

Nacionalna služba sigurnosti (NSS) objavila je da je Armenija spriječila pokušaj ubistva premijera Nikola Pašinjana i pokušaj da vlast preuzme grupa bivših dužnosnika.

Pašinjan je pod pritiskom hiljada demonstranata koji protestiraju od utorka i traže da odstupi zbog prekida vatre koji je dogovorio a koji je Azerbajdžanu osigurao teritorijalne dobitke u Nagorno-Karabahu, nakon šest sedmica borbi.

NSS je objavio da su uhapšeni bivši čelnik ove institucije Artur Vanecjan, bivši šef kluba zastupnika Republikanske stranke u parlamentu Vahram Bagdasarjan i ratni veteran Ashot Minasjan.


- Osumnjičeni su planirali ilegalno preuzeti vlast ubistvom premijera i već su razgovarali o potencijalnim kandidatima koji bi ga zamijenili - objavio je NSS u saopćenju.

Pašinjan je ranije ove sedmice rekao da nije imao izbora osim potpisati sporazum kako bi spriječio daljnji gubitak teritorije. Rekao je da za to preuzima ličnu odgovornost, ali je odbacio pozive da odstupi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.