PREDSJEDNIK SAD

Tramp otpustio glavnog službenika za izbornu sigurnost

Izborni službenici rekli su da je glasanje "najsigurnije" u historiji SAD

Krebs se usprotivio Trampovim tvrdnjama o izbornim prevarama. Agencije

G. M.

18.11.2020

Donald Tramp (Trump) je saopćio da je otpustio najvišeg zvaničnika zaduženog za sigurnost izbora koji se usprotivio tvrdnjama američkog predsjednika o prevari birača.

Predsjednik Tramp rekao je da je otpustio šefa Agencije za kibernetičku i sigurnost infrastrukture (Cisa) Krisa Krebsa (Chris) zbog njegovih "vrlo netačnih" tvrdnji o integritetu glasanja.

Tramp je odbio priznati američke izbore i iznio je, kako piše BBC, neutemeljene tvrdnje o "masovnoj" prevari birača.

Izborni službenici rekli su da je glasanje "najsigurnije" u historiji SAD.

Krebs je najnoviji dužnosnik kojeg je američki predsjednik smijenio nakon poraza, a prije njega je otpustio ministra obrane Marka Espera, nakon izvještaja da Tramp sumnja u odanost šefa Pentagona.


Krebs je upravljao Agencijom od njenog osnivanja prije dvije godine, nakon navodnog ruskog miješanja u izbore 2016. godine.

Da bi zaštitila izbore od potencijalnih cyber-prijetnji, Cisa sarađuje s državnim i lokalnim izbornim zvaničnicima i privatnim kompanijama koje isporučuju glasačke sisteme, istovremeno nadgledajući prebrojavanje glasačkih listića i elektronsku mrežu.

Krebs je navodno izazvao nezadovoljstvo Bijele kuće zbog web stranice Cise pod nazivom Rumor Control, koja je razotkrila dezinformacije o izborima, od kojih je većinu širio i sam predsjednik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.