STRATEŠKA PARTNERSTVA

Bajden s glavnim sekretarom UN-a razgovarao o pandemiji i klimatskim promjenama

Bajden je najavio da će i tu Trampovu odluku poništiti

Bajden je najavio da će i tu Trampovu odluku poništiti. ARHIV

A. F.

1.12.2020

Izabrani američki predsjednik  Džo Bajden (Joe Biden) razgovarao je u ponedjeljak s glavnim  sekretarom UN-a Antoniom Guteresom (Guterres)  o "strateškom partnerstvu" u borbi protiv pandemije covida-19 i klimatskih promjena - dva pitanja u kojima je Donald Tramp (Trump)  odbacio multilateralni pristup, objavio je Bidenov tim.

Još uvijek aktualni američki predsjednik klimatske je promjene proglasio "prevarom". Godine 2017. povukao je SAD iz globalnog sporazuma za borbu protiv globalnog zagrijavanja planeta - što je formalno dovršeno početkom novembra ove godine - dok se Bajden obvezao da će po stupanju na dužnost vratiti Sjedinjene Države u taj globalni klimatski pakt dogovoren u Parizu 2015.

Tramp je također ukinuo američko financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i povukao zemlju iz članstva te organizacije što bi trebalo biti formalizirano u aprilu sljedeće godine. Američki predsjednik optužio je WHO da je igračka u rukama Pekinga.

Bajden  je najavio da će i tu Trampovu odluku poništiti.

Guteres i Bajden također su razgovarali o odgovoru na humanitarne krize, jačanju održivog razvoja, održavanju mira i rješavanju sigurnosnih kriza, kao i o promicanju demokracije i ljudskih prava dodaje se u saopćenju bajdenovig  tima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.