PRENOSIMO

Ko su najveći profiteri pandemije?

Dok su neke branše velikoj krizi, druge su odjednom postale jako tražene

Ilon Mask. Getty images

A. M. / Deutsche Welle

5.12.2020

Pandemija je neke preduzetnike obogatila, dok su drugi postali još bogatiji. Dok su neke branše velikoj krizi, druge su odjednom postale jako tražene. Među pobjednicima korone ima i Nijemaca, piše Deutsche Welle.


Bogat, još bogatiji, Džef Bezos

Osnivač Amazona Džef Bezos (Jeff Bezos) je van svake kategorije. Kompaniji Amazon za vrijeme pandemije ide bolje nego ikad. Cijena akcije skače od rekorda do rekorda. Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu i prije pandemije, sada je postao još mnogo bogatiji i ima 160 milijardi eura.

Ilon Mask je bacio oko na vrh

Pravite automobile, ali vas vrednuju kao tehnološku kompaniju! Ilonu Masku (Elon Musk) je to uspjelo sa Teslom. Njegova kompanija je profitirala od poleta koji je pandemija na berzi izazvala oko svega što ima veze sa tehnologijom. Preduzetnik rođen u Južnoj Africi nedavno je pretekao Bila Gejtsa (Bill Gates) i sa bogatstvom koje se trenutno procenjuje na 110 milijardi eura, kreće se prema vrhu na kojom je Bezos.

Rad od kuće - Zoom

Rad od kuće u vrijeme pandemije je veliki blagoslov za Erika Juana (Eric Yuan). Osnivač platforme za komunikaciju Zoom, došao je u SAD iz Kine kada je imao 27 godina. Poslije nekoliko godina za WebEx, osnovao je sopstvenu video platformu i 2019. otišao na berzu. Cijena akcije Zoom-a je eksplodirala. Neto vrijednost ljubitelja košarke Juana procijenjuje se na 16 milijardi eura.

Sport kod kuće - Peloton

Zatvorene teretane i ograničenje kontakta išli su Džonu Foliju (Johnny Foley) na ruku. 2013. je bio početnik i pokušavao da dođe do kapitala za njegove umrežne sprave za vježbanje - danas ga investitori zaspiaju. Cijena akcije firme Peloton se od početka pandemije utrostručila i neočekivano učinila skoro 50-godišnjaka milijarderom.

Kreiranje prodavnica na internetu

Shopify je softver koji omogućava trgovcima da sami kreiraju internet prodavnice i povežu se sa firmam koje se bave logistikom. Tobijas Litke (Tobias Lutke) stoji iza koncepta. Rodom iz Koblenca 2002. emigrirao je u Kanadu i počeo - u garaži. Shopify je sada najvrijednija kanadska kompanija. Cijena akcije se više nego udvostručila od marta, a bogatstvo 39-godišnjaka procijenjuje se na 7,5 milijardi eura.

Odjednom milijarder

Vakcina protiv korone koju je razvio Bajontek iz Majnca, firma čiji je suosnivač i vlasnik Ugur Šahin (Sahin), prva je u Evropi dobila odobrenje za masovnu upotrebu. To znači da je Šahin, koji se doselio iz Turske, ne samo odjednom postao svjetski poznat, već se i izuzetno obogatio. Vrijednost njegovih akcija se procijenjuje se na preko dvije milijarde eura.

Kuhanje kod kuće

HelloFresh je firma koja vam predlaže šta da kuhate i dostavlja paket sa svim sastojcima. Od početka pandemije - profit je više nego utrostručen, prodaja više nego udvostručena - prema tromjesečnom bilansu početkom novembra. Suosnivač i dioničar Dominik Rihter (Richter) profitira od zatvorenih restorana i trenda ka kuhanju kod kuće. Još nije miljarder, ali već ima prave sastojke - i za to.

Bivša supruga - i još jednom Amazon na vrhu

Pandemija i Amazon nisu učinili bogatijim samo Džefa Bezosa - Mekenzi Skot (MacKenzie Scott), njegova bivša supruga, također je dobro zaradila zahvaljujući svom paketu akcija. Sada je na prvom mjestu na listi najbogatijih žena na svijetu - sa bogatstvom koje se procijenjuje na skoro 60 milijardi eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.