NJEMAČKA

Bavarska najavila strožiju blokadu, sadašnje restriktivne mjere nisu dovoljne

Od srijede će Bavarska dopuštati ljudima da izlaze iz kuće samo s posebnim razlogom

Bavarska je do sada zabilježila najveći broj smrtnih slučajeva od koronavirusa. AFP

N. Aj.

7.12.2020

Njemačka kancelarka Angela Merkel i čelnici saveznih njemačkih država trebali bi se sastati prije Božića kako bi razgovarali o strožim mjerama za suzbijanje širenja koronavirusa na području južne pokrajine Bavarske.

Bavarska je do sada zabilježila najveći broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Njemačkoj. Zato je najavljeno da će nametnuti strogu blokadu, a Markus Soder rekao je da su trenutne nacionalne restriktivne mjere i dalje nedovoljne.

- Siguran sam da ćemo se ponovno sastati prije Božića, jer jedno je jasno: trenutni sistem mjera nije dovoljan. Moramo razmotriti ima li smisla čekati 10. januar. Moramo djelovati i mislim da je bolje prije nego kasnije - rekao je Soder, prenose agencije.

Najnoviji podaci Instituta za zarazne bolesti Robert Koch pokazali da je broj potvrđenih slučajeva porastao za 12.332 u protekla 24 sata na ukupno 1.183.655, a prijavljeni broj smrtnih slučajeva porastao je za 147 na 18.919.

Merkel i državni čelnici dogovorili su se prošle sedmice da će se nacionalna ograničenja, koja uključuju ograničavanje privatnih okupljanja na pet osoba iz dva domaćinstva, produžiti do 10. januara. 

Od srijede će Bavarska dopuštati ljudima da izlaze iz kuće samo s posebnim razlogom, dok je večernji policijski sat planiran za mjesta s najvećom stopom zaraze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.