NJEMAČKI MINISTAR

Špan: Postojeće vakcine efikasne i protiv novog soja koronavirusa

Mutacija virusa otkrivena je u Velikoj Britaniji i brojne evropske zemlje su reagirale obustavom letova iz te zemlje

Špan: To su vrlo dobre vijesti. AFP

A. J.

21.12.2020

Stručnjaci Evropske unije zaključili su da su trenutne vakcine protiv koronavirusa efikasne protiv novog soja otkrivenog u Velikoj Britaniji, objavila je u nedjelju navečer njemačka vlada.


- Prema svemu što trenutno znamo i nakon rasprave evropskih stručnjaka, novi soj ne utječe na vakcine i one ostaju efikasne - izjavio je njemački ministar zdravstva Jens Špan (Spahn).


- To su vrlo dobre vijesti - dodao je na državnoj televiziji ZDF ministar čija zemlja predsjedava Evropskom unijom.



Stroga ograničenja

Posebno je govorio o efikasnosti vakcine Pfizer/BioNTecha, koja se već primjenjuje u nekoliko zemlja u svijetu i koje ću uskoro dobiti odobrenje Evropske agencije za lijekove.


Sastanak stručnjaka iz zemalja EU o toj temi održan je u nedjelju, rekao je glasnogovornik ministarstva.  


Mutacija virusa otkrivena je u Velikoj Britaniji i brojne evropske zemlje su reagirale obustavom letova iz te zemlje. London je također najavio stroga ograničenja kretanja u nekim dijelovima zemlje.


London je objavio da se novi soj koronavirusa za 70 posto širi brže od prethodnog.


Nekoliko slučajeva je prijavljeno u Danskoj (devet) te po jedan u Nizozemskoj i u Australiji, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Krizni sastanak


Njemačka, predsjedavajuća EU je za ponedjeljak sazvala krizni sastanak stručnjaka raznih zemlja kako bi koordinirali odgovor na tu novu prijetnju, rekao je glasnogovornik.


Radi se o sastanku Evropskog mehanizma za krizne situacije (IPCR) kojem se EU obraća u slučajevima velikih zdravstvenih, okolišnih i terorističkih opasnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.