PRKOSI KONGRESU

Tramp uložio veto na zakon o odbrani koji je "težak" 740 milijardi dolara

Dodao je da je ovaj zakon „poklon Kini i Rusiji“, ne navodeći konkretne detalje

Tramp: Nezadovoljan predloženim zakonom. Arhiv

G. M.

23.12.2020

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) uložio je veto na zakon o odbrani kojim se odobrava potrošnja od 740 milijardi dolara i obrazlaže politika Pentagona.

- Nažalost, Zakon ne uključuje kritične mjere nacionalne sigurnosti, uključuje odredbe koje ne poštuju naše veterane i historiju naše vojske, a u suprotnosti je s naporima moje administracije da Ameriku stavi na prvo mjesto u našim akcijama nacionalne sigurnosti i vanjske politike – napisao je Tramp u podužoj izjava Kongresu.

Dodao je da je ovaj zakon „poklon Kini i Rusiji“, ne navodeći konkretne detalje.

Ranije ovog mjeseca, Zakon o nacionalnoj odbrani usvojen je oba doma Kongresa sa marginom koja ne dozvoljava veto, što znači da bi svaki Trampov veto vjerovatno bio nadjačan.

Kongres sada mora ponovo glasati za poništavanje Trampovog veta. Kongresmeni se u ponedjeljak trebaju vratiti s praznika.

Ovogodišnji zakon o odbrani na 4.517 stranica, koji obično prolazi uz snažnu dvostranačku podršku i većinu koja ima zaštitu od veta, finansira američki portfelj nacionalne sigurnosti. Zakon je potpisivan gotovo šest decenija uzastopno.

Usvajanje zakona osigurava rast plata vojnicima i održava ključne programe modernizacije odbrane.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.