SJEDINJENE DRŽAVE

Ko je Rafael Varnok, prvi senator Afroamerikanac u Džordžiji

Varnok je sveštenik koji je posljednjih 15 godina proveo vodeći crkvu u Atlanti u kojoj je propovijedao Martin Luther King mlađi

Demokrata Rafael Varnok. AFP

A. Čengić

6.1.2021

Demokrata Rafael Varnok (Raphael Warnock) pobijedio je u srijedu na izborima za Senat Sjedinjenih Američkih Država u Džordžiji, postavši prvi senator Afroamerikanac u historiji ove savezne američke države. 

Ovaj sveštenik, inače prvi afroamerički senator iz Georgije, koji je posljednjih 15 godina proveo vodeći crkvu u Atlanti u kojoj je propovijedao Martin Luther King mlađi, pobijedio je aktuelnu republikansku predsjednicu Keli Loefler (Kelly Loeffler).

Njegova pobjeda predstavlja žestok udarac odlazećem predsjedniku Donaldu Trumpu, koji je na jednoj od svojih posljednjih posjeta kancelariji u Georgiji okupio lojalne ljude poput Kelly Loeffler i republikanca koji se kandidovao za drugo mjesto, Davida Perduea. 

Prema podacima Edison Researcha, Warnock je bio ispred Loeffler za 1,2 procenta u poenima, otprilike 50.000 glasova, dok demokrata Jon Ossoff predvodi ispred Perduea s više od 12.000 glasova.

Glasanje je održano u utorak

Fokus utrke za Senat sada se prebacuje na Perduea i demokratu Jona Ossoffa. Ako Ossoff pobijedi, demokrate će imati potpunu kontrolu nad Kongresom, jačajući položaj novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena dok se priprema za stupanje na dužnost 20. januara. 

Perdue je bivši izvršni direktor koji je služio jedan mandat u Senatu, dok je Loeffler jedna od najbogatijih članica Kongresa. Imenovana je 2020. godine nakon što je senator sa te pozicije otišao u penziju.

Ponovni izbor je održan u Georgiji jer nijedan od kandidata nije osvojio više od 50 posto glasova na novembarskim izborima. 


Glasanje je održano u utorak (5. januar). 

Izbori za drugi krug

Ovi izbori privukli su, kako se procjenjuje, 4,5 miliona birača – što je rekord u drugom krugu.

Većina glasova koji su preostali za brojanje bili su u okruzima koje je Biden osvojio u novembru, a oko 30.000 trebalo je da ide u okruge DeKalb i Newtown u blizini Atlante, prema procjeni Edison Researcha. 

Trenutno u Senatu republikanci imaju kontrolu sa 52 od 100 zastupnika. Ukoliko oba demokratska kandidata osvoje mandate, balans moći između dvije stranke biće podijeljen sa omjerom 50-50 čime će novoizabranoj potpredsjednici Kamali Harris biti omogućeno da odlučuje u pitanjima u kojima su senatori izjednačeni.

Ako republikanci zauzmu makar jedno od dva mjesta, oni bi efektivno imali moć veta nad Bidenovim političkim i pravosudnim imenovanjima, kao i mnogim njegovim zakonodavnim inicijativama u oblastima kao što su ekonomska pomoć, klimatske promjene, zdravstvena zaštita i krivično pravo.

Do pobjede Raphaela Warnocka nijedan demokrata nije pobijedio u trci za američki Senat u Georgiji u posljednjih 20 godina. Izbori za drugi krug izbora su neophodni kada nijedan kandidat nije prešao 50 odsto glasova u novembru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.