NAKON NEREDA

Pentagon mobilizira 6.200 pripadnika Nacionalne garde

Podrška policiji Kapitola i drugim organima reda u Vašingtonu nakon pobune

Miler potpisao naredbe o aktiviranju Nacionalne garde. Agencije

A. Čengić

8.1.2021

Ministarstvo odbrane SAD-a mobilizirat će 6.200 pripadnika Nacionalne garde iz šest sjeveroistočnih saveznih država, kako bi pomogli u pružanju podrške policiji Kapitola i drugim organima reda u Vašingtonu nakon pobune.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Kristofer Miler (Christopher Miller) potpisao je naredbe o aktiviranju Nacionalne garde iz Virdžinije, Pensilvanije, Njujorka, Delaearea i Merilenda na period do 30 dana. 

Zvaničnik Ministarstva odbrane rekao je da je cilj da pripadnici Garde pomognu osigurati Kapitol i okolinu kroz inauguraciju izabranog predsjednika Džo Bajdena (Joea Bidena) 20. januara.

Garda neće biti naoružana

Pripadnici Nacionalne garde dolaze u narednih nekoliko dana.

Ukupno je aktivirano 6.200, ali tačan broj vojnika koji će stvarno doći do grada može biti manji od toga, ovisno o tome ko je dostupan u svakoj državi. 

Garda neće biti naoružana, ali će imati opremu za zaštitu od nereda i zaštitnu odjeću, rekao je jedan zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, piše Anadolija.

Naredbe dolaze nakon što su naoružani demonstranti provalili u Kapitol, prisiljavajući članove Kongresa da zaustave glasanje za ovjeru Bajdenovog izbora. 

Kongres SAD potvrdio je izborne rezultate novembarskih izbora i tako je demokrat Bajden i formalno postao 46. predsjednik te zemlje.

Odbacili pritužbe na regularnost izbornih rezultata

Odlazeći potpredsjednik SAD-a Mike Pence saopćio je da je Kongres potvrdio glasanje elektorskog koledža, koji je prošlog mjeseca glasao 306:232 u korist Bajdena u odnosu na odlazećeg predsjednika Donalda Trampa.

Pens je tako zvanično proglasio Bajdenovu izbornu pobjedu, kao i trijumf novoizabrane američke potpredsjednice Kamale Harris. 

Zastupnici oba doma Kongresa su odbacili pritužbe na regularnost izbornih rezultata iz saveznih država Pensilvanije i Arizone, a o sličnim primjedbama na rezultate iz Wisconsina nije bilo ni rasprave, jer nijedan zastupnik nije podržao takve tvrdnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.