GVINEJSKI ZALIV

Pirati napali turski brod, ubijen jedan član posade

Erdogan dva puta je razgovarao sa višim oficirom koji je ostao na brodu

Pirati ostavili brod. Twitter

N. D. / Beta

24.1.2021

U napadu pirata na turski teretni brod u blizini zapadnoafričke obale, ubijen je jedan a 15 članova posade je oteto, saopćili su danas zvaničnici.

Turska pomorska uprava navela je da se posada prethodno zaključala u sigurnom području, ali da su pirati poslije šest sati provalili. Tokom sukoba, jedan član posade na brodu M/V Mozart je smrtno stradao. 

Turski mediji su naveli da je poginuo inženjer Farman Ismajilov iz Azerbejdžana, jedini član posade koji nije turski državljanin.

Nakon što su jučer oteli većinu posade, pirati su brod ostavili u Gvinejskom zalivu sa tri člana, prenijela je Anadolija. 

Brod trenutno plovi rema gabonskom Port-Žentilu, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dva puta je razgovarao sa višim oficirom koji je ostao na brodu, objavila je kancelarija predsjednika na Twitteru. 

Vlasnici broda koji je otet u Gvinejskom zalivu, sa žaljenjem su potvrdili da je jedan član posade ubijen, a ostali oteti. Brod Mozart je plovio pod liberijskom zastavom iz Lagosa u Nigeriji do Kejptauna u Južnoj Africi kada je napadnut jučer ujutro na 185 kilometara sjeverozapadno od ostrvske države Sao Tome i Prinsipe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.