PREUZIMANJE ODGOVORNOSTI

Tramp nije pokazao da se kaje zbog svega

Tužitelj Lu: Danima nakon napada se nije obraćao naciji

Lu: Nedostatak kajanja predsjednika Trampa pokazuje da će nesumnjivo nanijeti štetu u budućnosti ako mu se dopusti. CNN

Piše: H. J. I.

11.2.2021

Jedan od tužitelja Ted Lu (Lieu) rekao je da bivši predsjednik Tramp nije pokazao grižnju savjest ili preuzeo odgovornost u danima nakon napada na Kapitol Hil.

-Danima nakon napada se nije obraćao naciji. Trebao nam je naš vrhovni zapovjednik da vodi, da ujedini ožalošćenu zemlju i da nas utješi. Ali, šta je predsjednik Tramp učinio? Apsolutno ništa – izjavio je Lu u toku svog izlaganja.

Također, napao je bivšeg predsjednika jer nije odao počast Brajanu Sikniku (Brian Sicknick), policajcu Kapitola koji je tragično stradao u napadu.

-Predsjedniku Trampu je trebalo tri dana prije nego što je spustio zastavu Sjedinjenih Američkih Država na pola koplja. I predsjednik Tramp, koji je tada bio naš vrhovni zapovjednik, nije odao počast policajcu koji je tragično izgubio život braneći zgradu Kapitola i ovu državu. Nedostatak kajanja predsjednika Trampa pokazuje da će nesumnjivo nanijeti štetu u budućnosti ako mu se dopusti jer on još uvijek odbija preuzeti odgovornost za teški zločin protiv naše vlade- zaključio je Lieu.

Podsjećamo, kako bi bivši predsjednik SAD Donald Tramp bio osuđen, potrebne su dvije trećine glasova senatora. Drugim riječima, to je 67 glasova od kojih 17 moraju biti republikanci.

Ako Tramp bude osuđen, uslijedit će naknadno glasanje hoće li mu se zabraniti ponovno kandidovanje za predsjedničku funckiju. Za to bi bila potrebna prosta većina, to jeste 50 glasova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.