PRVI AMANDMAN

Trampovi advokati planiraju predstavljanje dokaza skratiti na 3 sata

U svoje izlaganje će uvrstiti i videosnimke na kojima se mogu vidjeti članovi Demokratske partije koji koriste vrlo sličan jezik Trampu

Članovi Trampovog pravnog tima: David Šoen, Majkl van der Vin i Brus Kastor. CNN

Piše: H. J. I.

11.2.2021

Izvor blizak pravnom timu bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, tvrdi da advokati planiraju predstavljanje svog slučaja i dokaza skratiti na samo 3 sata, kako bi ono bilo „kratko i direktno“, prenosi CNN.

U svoje izlaganje planiraju uvrstiti i videosnimke na kojima se mogu vidjeti članovi Demokratske partije koji koriste vrlo sličan jezik Trampu, uključujući i jedan snimak senatora Čaka Šumera (Chuck Schumer) koji stoji ispred Vrhovnog suda i govori: „Želim ti reći Goršuh (Gorsuch), želim ti reći Kavanagh (Kavanaugh), pokrenuli ste oluju i za to ćete platiti cijenu. Nećete znati šta vas je snašlo ako nastavite sa ovim groznim odlukama,“ misleći na sudije Vrhovnog suda Nila Goršuha i Breta Kavanagha.

Iako Šumerove riječi nisu rezultirale nasiljem protiv sudija, a njegove pristalice nisu napale Kapitol, Trampov pravni tim planira raspravljati o licemjerju tvrdeći da on nikada nije namjeravao da prosvjednici na maršu „Stop krađi“ napadnu Kapitol Hil.

Uz to, planiraju se pozvati i na Prvi amandman Povelje o pravima SAD. Prvi amandman navodi da Kongres neće uspostaviti državnu religiju ili sputavati ljude u slobodi vjeroispovijesti, te garantira slobodu govora i štampe. Također, prvi amandman garantira slobodu na okupljanje i peticioniranje građana.

Pozivanje na Prvi amandman je često u američkom pravosuđu a koristi se kako bi se zaštitili zahtjevi ljudi, ali on ne garantira uvijek prava koja pojedinci misle da imaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.