BILATERALNI SASTANAK

Bajden i premijer Kanade žele se zajedno suprotstaviti utjecaju Kine

Čelnici dviju zemalja izjavili su da planiraju blisku saradnju u borbi protiv pandemije koronavirusa i klimatskih promjena s ciljem smanjenja neto stopa emisija na nulu do 2050. godine

Bajden s Trudoom održao prvi bilateralni sastanak. AFP

A. J.

24.2.2021

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) i kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) istaknuli su na bilateralnom sastanku održanom jučer duboke veze dvije zemlje i obavezali se da će se zajedno suprotstaviti kineskom utjecaju i klimatskim promjenama.


- Sjedinjene Američke Države nemaju bližeg prijatelja od Kanade - rekao je Bajden putem videolinka Trudou, dodavši da mu je zbog toga uputio prvi poziv kao predsjednik i s njim održao prvi bilateralni sastanak.


Virtuelni događaj

Nakon dvosatnog razgovora kojim su nastojali okrenuti stranicu Trampovoj eri, čelnici dviju zemalja izjavili su da planiraju blisku saradnju u borbi protiv pandemije koronavirusa i klimatskih promjena s ciljem smanjenja neto stopa emisija na nulu do 2050. godine.


Trudo je zahvalio Bajdenu na američkoj podršci za oslobađanje dvojice Kanađana Majkla (Michael) Spavora i Majkla Kovriga koji su uhapšeni u Kini zbog sumnje u špijunažu. Također je pozdravio nastojanja nove američke administracije u borbi protiv klimatskih promjena, primijetivši da je proteklih godina jako nedostajalo američko vodstvo.


Kanada je često bila prva strana stanica američkog predsjednika, no pandemija je pretvorila sastanak dvojice čelnika i njihovih najviših saradnika u virtuelni događaj.


Izvor iz kanadske vlade, koji je zbog osjetljive situacije želio ostati anoniman, rekao je da nije postignut napredak u mogućnosti da Kanadi koja se trenutno opskrbljuje cjepivima iz Evrope budu dostupna vakcina  proizvedena u SAD.

Dozvola za naftovod

Biden je u jednom od svojih prvih poteza opozvao dozvolu izdanu u martu 2019. za naftovod, koji bi naftu iz Kanade vodio u SAD, navevši da njegova izgradnja nije u skladu s privrednim i klimatskim ciljevima njegove administracije.


Dvojica čelnika stavila su međutim do znanja da žele ostaviti spor iza sebe i zajedno sarađivati. Bajden je rekao da će usko sarađivati s Kanadom i na jačanju otpornosti lanca snabdijevanja te na snažnom postpandemijskom "privrednom oporavku koji koristi svima, a ne samo onima na vrhu", prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.