PANDEMIJA

Većina država ne može da prati širenje novih sojeva virusa

Takozvani britanski soj virusa koji je do 75 posto zarazniji od običnog značajno se širi Evropom i oko 24.000 slučajeva je zvanično registrovano u članicama EU

Novi sojevi virusa prave probleme. Ilustracija

A. Ka.

16.3.2021

Većina evropskih država ne uspjeva da prati širenje sojeva koronavirusa, poput britanskog, južnoafričkog i brazilskog, što znači da ovi mnogo zarazniji sojevi prolaze neopaženo, piše evropski portal "EUobzerver".

- U EU jačamo sposobnost identifikacije i nadzora novih sojeva, ali to još nismo ostvarili - rekao je danas zvaničnik iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu oboljenja (ECDC) Bruno Ćanćio u obraćanju članovima Komiteta za zdravlje Evropskog parlamenta.

Samo su Irska, Italija, Njemačka, Luksemburg, Belgija, Danska i Finska, zajedno sa Islandom i Norveškom pojačale sekvenciju gena na najmanje deset posto testova pozitivnih na koronavirusa što je preporučeni postotak za detekciju i nadzor pojave i dominacije novih sojeva koronavirusa.

Sekvencija gena otkriva genetsku informaciju virusa što omogućava istraživačima da identifikuju promjene u genima. To je od ključne važnosti za shvatanje napretka ponašanja virusa i u ulozi prilagođenih vakcina.


Ćanćio je naglasio da je neophodno investirati u kapacitete članica da vrše ovu vrstu napredne dijagnostike i da trenutni pristup "nije održiv na dugoročnom nivou".

Takozvani britanski soj virusa koji je do 75 posto zarazniji od običnog značajno se širi Evropom i oko 24.000 slučajeva je zvanično registrovano u članicama EU.

Ovaj soj virusa dominira u novim slučajevima prijavljenim u Britaniji, Irskoj, Italiji, Portugalu i Danskoj. U Njemačkoj je odgovoran za 22 posto novih slučajeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.