HAOS

Vojska u Mjanmaru ubila najmanje 50 ljudi

Vojska želi ruku pod ruku s cijelom nacijom očuvati demokraciju

Haos u zemlji. Avaz

E. T.

27.3.2021

Mjanmarske sigurnosne snage pucale su na demonstrante i ubile najmanje 50 ljudi, kada je, predvodeći vojnu paradu, vrhovni general obećao da će vojska štititi narod i boriti se demokraciju.

Demonstranti protiv vojnog puča 1. februara su, na dan kada vojska slavi Dan oružanih snaga, izašli na ulice Yangona, Mandalaya i drugih gradova, oglušujući se na upozorenje da bi mogli biti "nastrijeljeni u glavu i leđa".


Vojni generali slave Dan oružanih snaga budući da su ubili više od 300 nedužnih civila

- Danas je dan sramote oružanih snaga - rekao je dr. Sasa, glasnogovornik za CRPH, skupine protiv hunte koju su osnovali svrgnuti zastupnici.

- Vojni generali slave Dan oružanih snaga budući da su ubili više od 300 nedužnih civila - rekao je na online forumu, iznoseći okviran broj žrtava višetjednih prosvjeda.

- Vojska želi ruku pod ruku s cijelom nacijom očuvati demokraciju.

Najmanje je 50 ljudi ubijeno kada su sigurnosne snage otvorile vatru na prodemokratske demonstrante u raznim dijelovima Mjanmara u subotu, prenosi portal Myanmar Now.

Navodi da je među žrtvama 13 ubijenih u drugom najvećem gradu Mandalayu, a 9 u obližnjoj regiji Sagaing te 7 u trgovačkoj prijestolnici Yangon.

Ostale su žrtve ubijene u okrugu Insein, u mjestima Lahio i Hopin te regiji Bago.

Zapovjednik mjanmarske vojske, general Min Aung Hlaing, predvodio je u subotu vojnu paradu u glavnome gradu Naypyitaw, obilježavajući tako Dan oružanih snaga, a tom je prilikom obećao održati izbore, no nije naveo vremenski okvir.


Trebali biste učiti iz tragedije ranijih smrti

- Vojska želi ruku pod ruku s cijelom nacijom očuvati demokraciju", rekao je general u govoru koji je prenosila državna televizija.

Upozorenje na televiziji: Trebali biste učiti iz tragedije ranijih smrti, možete biti ustrijeljeni

Vlasti žele zaštiti narod i vratiti mir u zemlju, ustvrdio je i poručio "neprihvatljivo je nasilje koje podriva stabilnost i sigurnost".

Prema podacima aktivističke skupine, najnovije žrtve pridodaju se broju od najmanje 328 ubijenih u gušenju prosvjeda koji su izbili nakon svrgavanja vlade Aung San Suu Kyi, navode aktivisti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.