OBJAVILA NASA

Kapsula SpaceX sa četiri astronauta stigla do Međunarodne svemirske stanice

Ovom misijom je na ISS kapsulom Crew Dragon stigla druga skupina astronauta otkad su prošle godine nastavljeni letovi s američkog teritorija, nakon devetogodišnje pauze

Četveročlana posada astronauta. Agencije

N. Aj.

24.4.2021

Četveročlana posada astronauta danas je stigla na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) SpaceX-ovom Crew Dragonkapsulom Endeavour, objavila je NASA o prvom letu u orbitu raketom recikliranom od prošlog leta u svemir.

Kapsula Endeavour, drugi put u svemiru, lansirana je u petak na SpaceX-ovoj raketi Falcon 9 s NASA-inog centra na Floridi. SpaceX je privatna kompanijaIlona Elona Maska (Musk).

Endeavour je na ISS stigao u 10 sati i 8 minuta po našem vremenu, s dva astronauta NASA-e, Šejnom Kimbrugom (Shane Kimbrough) i Megan Mekartur (McArthur), japanskim astronautom Akihikom Hošideom (Hoshide) i francuskim inženjerom Evropske svemirske agencije Tomasom Pesketom (Thomas Pesquet).

Ovom misijom je na ISS kapsulom Crew Dragon stigla druga skupina astronauta otkad su prošle godine nastavljeni letovi s američkog teritorija, nakon devetogodišnje pauze.

To je i treći let s posadom u 11 mjeseci u sklopu saradnje NASA-e i SpaceX-a, kompanije koju je Mask osnovao 2002. godine.

Raketa Falcon 9 lansirana je s raketnim nosačem lansiranim prije pet mjeseci, što je prvi put da se to učinilo u historiji svemirskih letova.

Ponovno korištenje raketnih nosača, omogućeno sigurnim vraćanjem na površinu Zemlje umjesto dosadašnje metode pada u more, ključni su za SpaceX-ovu strategiju smanjivanja cijene leta u svemir, piše Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.