OMAMLJUJUĆIM BOMBAMA

Izraelska policija napala vjernike u džamiji Al-Aksa, 53 osobe povrijeđene

Intervencija izraelske policije izazvala je paniku, posebno za žene i djecu

U napadu policije povrijeđene su 53 osobe. Anadolija

Anadolija

7.5.2021

Izraelska policija omamljujućim bombama napala je vjernike u džamiji Al-Aksa u u okupiranom Istočnom al-Qudsu (Istočni Jerusalem), javlja Anadolija.

Iz Uprave za vakufe u Al-Qudsu navedeno je da je izraelska policija pokušala rastjerati vjernike omamljujućim bombama. Došlo je i do napetosti i sukoba kada izraelska policija nije dozvolila Palestincima da uđu u Al-Aksu.

Intervencija izraelske policije izazvala je paniku, posebno za žene i djecu. Napetost se nastavlja u Al-Aksi i oko nje.  Dok je izraelska policija intervenisala omamljujućim bombama i gumenim mecima, Palestinci su odgovorili kamenjem i staklenim bocama. 

Iz palestinskog Crvenog polumjeseca navedeno je da su 53 Palestinca povrijeđeno u intervenciji izraelske policije u događajima u i oko Al-Akse. Dok se nastavlja intervencija izraelske policije, s druge strane je u toku teravih-namaz, zajednička večernja molitva muslimana tokom ramazana, mjeseca posta.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama. Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.