PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Evropska unija neće obnavljati narudžbu "AstraZeneca" vakcina

Breton je, također, izrazio očekivanje da će troškovi nedavne narudžbe EU za više doza vakcine "Pfizer" i "BioNTech" biti viši nego ranije

N. Aj.

9.5.2021

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton saopćio. Arhiv

Evropska unija neće obnavljati narudžbu vakcina protiv koronavirusa kompanije "AstraZeneca" nakon isteka ugovora u junu, rekao je danas evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton (Thierry Breton).

Evropska komisija je prošlog mjeseca pokrenula pravni postupak protiv "AstraZenece" jer nije poštovan ugovor o isporuci vakcina i zbog toga što nema pouzdanog plana da se osiguraju blagovremene isporuke.

- Nećemo obnavljati narudžbu nakon juna. Vidjet ćemo šta će se desiti - izjavio je Breton, uz napomenu da je to "vrlo dobra vakcina".

Breton je, također, izrazio očekivanje da će troškovi nedavne narudžbe EU za više doza vakcine "Pfizer" i "BioNTech" biti viši nego ranije.

Evropska komisija je krajem sedmice saopštila da je EU potpisala novi ugovor sa "Pfizerom" i "BioNTechom" za dostavu 1,8 milijardi doza vakcina protiv Covida 19 od 2021. godine do 2023. godine. 


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.