VAŠINGTON PROTIV GRADNJE

Bez američkih sankcija protiv Sjevernog toka 2: Njemačka i Evropa postat će sve više zavisne od Rusije

Sjeverni tok 2 je loš dil – za Njemačku, za Ukrajinu i za naše saveznike i partnere u srednjoj i istočnoj Evropi, rekao je Blinken

Objekat kopnenog plinovoda Sjeverni tok 2 u Lubminu, sjeveroistočna Njemačka. AFP

Deutche Welle

20.5.2021

Američki mediji javljaju – internet portal "Aksios" i CNN – da predsjednik Džozef Bajden (Joseph Biden) želi da izbjegne zaoštravanje odnosa sa Njemačkom. Ali, prema istim navodima, bit će uvedene nove sankcije protiv ruskih brodova koji su uključeni u izgradnju plinovoda, piše Deutche Welle.


„Aksios“ piše da američki Stejt department planira da uskoro Kongresu preda izvještaj o Sjevernom toku 2. U izvještaju bi trebalo da stoji da kompanija Sjeverni tok 2 i njen direktor Matijas Varnig čine djela „dostojna sankcija“. Ali, prema posebnim propisima, sankcije ne bi trebalo da stupe na snagu zbog američkih nacionalnih interesa.

SAD: Sjeverni tok 2 šteti Ukrajini

Sjeverni tok 2 je kćerka firma ruskog energetskog koncerna Gasprom. Preduzeće, sa sjedištem u Švicarskoj zaduženo je za planiranje, izgradnju i dalji rad plinovoda, koji je skoro završen.


Vašington je zapravo striktno protiv 1.200 kilometara dugačkog plinovoda u Baltičkom moru kojim bi zemni plin iz Rusije stizao u Njemačku. Bajden, isto kao i njegov prethodnik, tvrdi da će Njemačka i Evropa tako postati sve više zavisne od Rusije i da će biti nanijeta šteta tranzitnoj zemlji Ukrajini.


Američki državni sekretar, Entoni Blinken (Anthony) razgovarao je u utorak s njemačkim kolegom Hajkom Masom (Heiko Maas). Prema saopćenju iz njegovog ministarstva, on je naglasio da američka vlada odbacuje plinovod.

Blinken je u martu zahtijevao „momentalnu“ obustavu gradnje plinovoda, a u suprotnom je prijetio sankcijama.

- Sjeverni tok 2 je loš dil – za Njemačku, za Ukrajinu i za naše saveznike i partnere u srednjoj i istočnoj Evropi. Taj plinovod je ruski geopolitički projekat, kojim bi trebalo da se podijeli Evropa i oslabi njena energetska sigurnost, objasnio je američki državni sekretar.

Američki Kongres usvojio sankcije

Američka vlada je u januaru pooštrila sankcije protiv ruskog broda za polaganje cijevi „Fortuna“ i njegovog vlasnika, ruske kompanije KVT-RUS. Kongres u Vašingtonu je 2019. u osnovi usvojio sankcije protiv izgradnje plinovoda, a naredne godine ih proširio. Za konkretno sprovođenje sankcija i imenovanje kompanija pogođenih sankcijama, zadužena je Vlada SAD. Na Sjeverni tok 2 u američkom Kongresu većinom kritički gledaju sve stranke.

Opozicioni Republikanci su, prema pisanju medija, u utorak oštro kritikovali Bajdenovu vladu zbog odustajanja od sankcija protiv Sjevernog toka 2 AD.

- Nečuveno. Nepoštujući američke zakone Bajden aktivno pomaže Putinu da izgradi svoj plinovod - napisao je konzervativni senator Ted Kruz na Twitteru.

„Bajdenova vlada se razvija u najljubazniju vladu prema Rusiji u modernoj eri.“

Republikanski senator, Ben Sase je rekao kako je Bajden prije samo dva mjeseca Putina nazvao „ubicom“, a da „danas želi da Putinu, njegovom režimu i kompanjonima u ruke da ogromnu stratešku polugu u Evropi“.

Bajden u problemu

Bajden je zbog Sjevernog toka 2 u prilično bezizlaznoj situaciji, kako na unutrašnjem tako i na vanjskopolitičkom planu. S jedne strane želi odlučno da se suprotstavi Rusiji i zbog toga je protiv plinovoda. S druge strane, želi da ponovo poboljša odnose s Njemačkom i drugim zapadnim saveznicima, nakon što je Donald Tramp (Trump) više puta vrijeđao transatlantske partnere.


No, Sjeverni tok 2 sporan je i unutar Evropske unije. Njemačka vlada se čvrsto drži devet milijardi eura vrijednog plinovoda, u čiju izgradnju su, kao finansijski investitori, osim Gasproma uključeni Uniper i Vinteršal iz Njemačke, francuski koncern Anži, britansko-holandski koncern Šel kao i austrijski OMV.


Šef nadzornog odbora Sjevernog toka je nekadašnji njemački kancelar Gerhard Šreder (SPD), a u Sjevernom toku 2 AD je predsjednik Upravnog odbora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.