POSTIGNUT DOGOVOR

Prilagođena nabavna cijena: Dvije milijarde vakcina za zemlje sa srednjim i niskim prihodima

Na ovaj način bi se mogla riješiti neravnomjerna distribucija vakcina protiv koronavirusa širom svijeta

Zemlje s niskim prihodima vakcine će dobiti po nabavnoj cijeni. Agencije

Avaz.ba

21.5.2021

"Pfizer" i "BioNTech" obavezali su se danas da će ove godine isporučiti milijardu doza vakcine protiv koronavirusa siromašnijim zemljama i još milijardu naredne godine.

- Kompanije "Pfizer" i "BioNTech" se obavezuju da će obezbijediti dvije milijarde doza svojih Covid-19 vakcina zemljama sa srednjim i niskim prihodima tokom narednih 18 mjeseci, od toga milijardu do kraja ove godine - izjavio je generalni direktor kompanije "Pfizera "Albert Bourla na svjetskom zdravstvenom Samitu G20.

Bourla je rekao da će se zemljama s niskim prihodima vakcine ponuditi po nabavnoj cijeni, dok bi zemlje sa srednjim prihodima plaćale približno polovinu pune cijene, za koju se procjenjuje da iznosi 20 dolara po dozi.

Pfizer i BioNTech su saopćili da tek treba da odluče da li će njihova nova obaveza biti sprovedena preko programa UN za vakcine COVAX i da to u ovom trenutku ne mogu da potvrde.

Ovo obećanje moglo bi značajno da riješi neravnomjernu distribuciju vakcina protiv Covid-19 širom svijeta, koje su se do sada u najvećoj mjeri prodavale bogatijim zemljama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.