SUSRETI SA ZVANIČNICIMA

Blinken u posjeti Bliskom istoku, razgovarat će se o ponovnoj izgradnji Gaze

Posjetu je tražio predsjednik SAD Džo Bajden

Blinken: Razgovarat će se o potrebama Palestine. AFP

A. K.

24.5.2021

Ministar vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država Entoni (Antony) Blinken od 24. do 27. maja posjetit će El-Kuds (Al-Quds) u Jerusalemu, Ramalah (Ramallah), Kairo i Aman (Amman) kako bi s tamošnjim zvaničnicima razgovarao o izraelsko-palestinskom pitanju.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova SAD Ned Prajs (Price) uputio je saopćenje u vezi Blinkenove posjete Bliskom istoku, u koju je krenuo danas, a koju je tražio predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden).


Sastanak sa predsjednikom Palestine

U saopćenju je navedeno kako će Blinken prvo posjetiti El-Kuds, a među prvim zvaničnicima s kojima će razgovarati bit će izraelski predsjednik Reuven Rivlin i premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu).

Planirano je da Blinken nakon toga posjeti Ramalah, gdje bi se trebao sastati s predsjednikom Palestine Mahmudom Abasom (Mahmoud Abbas i ostalim zvaničnicima.

Blinken će iz Ramalaha otputovati u Kairo gdje će razgovarati s predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom al-Sisijem i ministrom vanjskih poslova Samehom Hasanom Šoukrijem (Hassan Shoukry).

Čvrsta veza

Boravit će i u posjeti Amanu gdje će se sastati s kraljem Jordana Abdullahom II i ministrom vanjskih poslova Ajmanom (Ayman) Safadijem.

U Bajednovom saopćenju navodi se kako je od Blinkena zatražio da posjeti Bliski istok te kako će biti izražena čvrsta veza između Izraela i SAD.

Biden je kazao i kako će biti razgovarano o potrebama Palestine, te o ponovnoj izgradnji Gaze od čega će korist imati palestinski narod, a ne Hamas.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.