ŠOKANTNO

Očevo priznanje jezivog ubistva sina šokiralo Iran

Njegov otac je rekao da su sina prvo uspavali tabletama za spavanje

Roditelji priznali ubistvo sina. Agencije

A. Ka.

26.5.2021

Par u Iranu navodno je priznao da je uspavao i raskomadao muževljevog odraslog sina i potom ostatke tijela bacio u kante za smeće zapadno od Teherana, u jezivom slučaju koji je šokirao zemlju, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Hapšenje 81-godišnjeg Akbara Horamdina i njegove supruge zbog ubistva 47-godišnjeg Haramdinovog sina, filmskog autora Babaka, dovelo je do priznanja da su ubili i nestalu kćerku i zeta.

Teški porodični zločini

Te tragedije ukazale su na teške porodične zločine naizgled podstaknute shvatanjem časti i seksualne pripadnosti u iranskom društvu, kao i na zakone koji slabe zaštitu potencijalnih žrtava od nasilja zakonskih staratelja.

Stariji Horamdin navodno je istakao "moralnu iskvarenost" svoje djece i naznačio da bi ubili i dvoje preživjele braće i sestara da nisu uhapšeni.

Šahram Mokri, koji je svojevremeno predavao Babaku Horamdin u iranskom Društvu mladih kinematografa, rekao je da su protivriječnosti groznih zločina i spoljašnja normalnost porodice Horamdin zgrozili mnoge Irance.

- Ljudi vide sličnosti između sebe i likova umešanih u ovaj slučaj - rekao je Mokri za poluzvaničnu novinsku agenciju ISNA.

Lokalni izveštaji kažu da roditelji nisu izrazili kajanje zbog ubistava.

- Nemam grižu savijesti ni za jedno (od ubistava) - rekao je Horamdin novinarima u videu snimku koji su objavile iranske novinske agencije, dodajući:

- Oni koje sam ubio bili su veoma moralno iskvareni.

Ubijeni Babak. Agencije

Njegova supruga je rekla da su zajedno planirali ubistva sina, kćerke i zeta.

- Uopšte nisam tužna, mnogo sam patila zbog njih - rekla je ona.

Babak Horamdin je ubijen u porodičnoj kući u teheranskom stambenom bloku Ekbatan, objavili su iranski mediji.


Unakaženo tijelo

Njegov otac je rekao da su sina prvo uspavali tabletama za spavanje. Kazao da je njegov sin bio polusvijestan i da je morao da mu zaveže noge pertlom s čizme prije nego što ga je ubo u grudi. Par je potom odnio tijelo sina u kupatilo gdje su ga raskomadali i spakovali u kofer i nekoliko torbi koje su kasnije bacili u kraju.

Policija je pozvana kada su 16. maja pronađeni posmrtni ostaci. Unakaženo tijelo Horamdina identifikovano je preko otisaka prstiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.