VREMEPLOV

Na današnji dan oslobođeno brdo Žuč, u oružanim sukobima sa agresorom ubijen Vinko Šamarlić

Bitka na Žuči bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine

A. K.

8.6.2021

Na današnji dan se odrigrala ključna bitka za odbranu Sarajeva. Avaz

Na današnji dan, 8. juna, Orvel je objavio kultni roman "1984", oslobođeno je brdo Žuč sa kojeg je granatirano Sarajevo, te je ubijen Vinko Šamarlić, zamjenik komandira voda Specijalne policije RBiH.

1695. - Umro holandski astronom, matematičar i teorijski fizičar Kristijan Hajgens, koji je 1655. otkrio tajnu izgleda Saturnovog prstena posmatranog sa Zemlje i objasnio promjene tog izgleda tokom heliocentričnog kretanja Saturna. Otkrio je i Saturnov satelit Titan i tačno odredio trajanje njegove revolucije. Zaključio je da su meridijani Zemlje eliptični, spljošteni na polovima, kao posljedica rotacije planete. Pronašao je zakone sudara tijela, postavio zakon centrifugalne sile, zasnovao undulacionu teoriju svjetlosti, objasnio način prostiranja svjetlosti.

1810. - Rođen njemački kompozitor i muzički pisac Robert Aleksander Šuman, jedan od najznačajnijih predstavnika romantizma. Istakao se kao liričar i autor klavirskih minijatura. Osnovao je časopis " Neue Zeitschrift fur Musik" u kojem se odlučno borio protiv konzervativizma u muzici. NJegovi koncerti su obrazac ranoromantičarske muzike, orkestarska muzika je produhovljena i ekspresivna, a solo pjesme odlikuje jedinstvo tona i riječi. 


Kotrola nad Tunisom

1869. - Rođen američki arhitekta Frenk Lojd Rajt, jedan od tvoraca moderne funkcionalne arhitekture. Prvi je u SAD upotrijebio armirani beton i industrijski građevinski materijal i snažno je uticao na savremenu arhitekturu. Konstruisao je niz građevina, uključujući Gugenhajmov muzej u Nj9ujorku i hotel "Imperijal" u Tokiju.

1883. Francuska uspostavila potpunu kontrolu nad Tunisom, njenim protektoratom od 1881. Tunis je stekao nezavisnost 1956.

1886. U Mostaru rođen Abdurezak Hifzi Bjelavac, bosanski književnik i novinar. U periodu između dva svjetska rata je uređivao časopise Novi vijek i Behar. Pisao je pripovijetke, drame i romane o životu bh. muslimana. Umro je u Zagrebu 25. februara 1972.

1941. Britanske snage i jedinice Slobodne Francuske u Drugom svjetskom ratu izvršile invaziju Sirije da bi spriječile izgradnju njemačkih baza u ovoj zemlji.

1949. - Džordž Orvel (George Orwell) objavljuje roman "1984.".

1942. - Japanske podmornice u Drugom svjetskom ratu bombardovale najveći australijski grad Sidnej.


Umro Šaban Bajramović

1991. - Zvanično saopšteno da je u Zalivskom ratu poginulo 100.000 Iračana i 203 vojnika međunarodnih snaga, od kojih 144 Amerikanca.

1992. Branitelji Sarajeva oslobodili brdo Žuč, jako uporište Karadžićevih Srba, sa kojeg je granatirano Sarajevo. Bitka na Žuči bila je jedna od ključnih za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Ovom pobjedom, osujećena je namjera agresora da se glavni grad Bosne i Hercegovine podijeli na dva dijela. U ovoj akciji jedinica učestvovale su tri jedinice iz tri sarajevske općine, Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća.

1992. U borbama u Milinkladskoj ulici poginuo branilac Sarajeva Vinko Šamarlić, zamjenik komandira voda Specijalne policije RBiH. Poginuo je u oružanim sukobima sa srpskom vojskom koji su se vodili na Vracama i Hrasnom Brdu, tačno tri dana prije nego je trebao otići na Olimpijske igre u Barselonu.

2001. U jednoj školi u Ikedi (Japan) mentalni bolesnik usmrtio je nožem osam učenika, a 15 nastavnika i učenika ranio. To je najveće masovno ubistvo u toj zemlji od 1995, kada je od trovanja gasom u podzemnoj željeznici u Tokiju 1995. umrlo 12, a hiljade osjetile posljedice trovanja.

2008. - Umro Šaban Bajramović, najslavniji srpski romski pjevač i kompozitor. Napisao je i komponovao oko 700 pjesama, snimio 20 albuma i pedesetak singlova.

2009. - Danci se na referendumu izjasnili za promjenu ustava koja će omogućiti da za dolazak na tron ženski nasljednici krune imaju ista prava kao i muški nasljednici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.