ZLOČIN IZ MRŽNJE

Kanađanin vozilom pregazio četiri pješaka jer su muslimani

Policija je saopćila da je napadač te da je izveo "teroristički napad vozilom" koji je ​zabilježen kao "najsmrtonosniji napad vozilom u kanadskoj povijesti"

Četiri člana porodice pregažena su na pješačkom prijelazu. AFP

A. K.

8.6.2021

Najmanje četiri osobe su poginule, a jedna je teško povrijeđena kada se vozač minibusa zabio u pješake na trotoaru u gradu Londonu, u kanadskoj provinciji Ontario. Stradali su članovi iste, muslimanske porodice.

Glasnogovornica londonske policije rekla je da se 20-godišnji vozač u nedjelju navečer minibusom zabio u ljude koji su šetali trotoarom na sjeverozapadu Londona.


Strašan gubitak

Ona je navela da su tri odrasle osobe i tinejdžer umrli na mjestu incidenta, a jedno dijete je s ozbiljnim povredama prebačeno u bolnicu.

- Vjerujemo da su žrtve bile meta u ovom napadu zbog svog islamskog uvjerenja - izjavio je šef londonske policije Stiv Viliams (Steve Williams).

Istaknuvši da smatraju da je napad bio namjerni čin, Viliams je smrt četiri člana iste porodice opisao kao "strašan gubitak" i pozvao građane koji imaju informacije o napadu da pozovu zvaničnike.

Policija je objavila da je cesta Hyde Park, gdje se dogodio incident, zatvorena za saobraćaj i da su na tom području poduzete sigurnosne mjere.


Napadač uhvaćen

Navedeno je da je 20-godišnji vozač, koji je pobjegao nakon incidenta, uhvaćen i priveden.

Iako još nije navedeno za koja je kaznena djela vozač optužen, istaknuto je da su različite policijske jedinice također pokrenule istragu u slučaju da je incident bio teroristički napad.

Sličan incident desio se u Torontu u aprilu 2018. godine, kada je 10 osoba poginulo, a 15 povrijeđeno nakon što je kombi uletio u pješačku zonu u tom kanadskom gradu.

Policija je naknadno saopćila da je uhapšeni osumnjičenik Alek Minasian, 25-godišnji bijelac porijeklom iz Armenije,te da je izveo "teroristički napad vozilom" te da je ​zabilježen kao "najsmrtonosniji napad vozilom u kanadskoj povijesti".

Alek Minnasyan, koji je uhvaćen nakon incidenta, optužen je za desetostruko ubistvo prvog i 16 puta zbog ubojstva drugog stepena te je pritvoren.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.