NARKOMAFIJA

Da li će El Čapova žena izdati njegove sinove da bi izbjegla zatvor?

Poznata kao "Kardašijanka Sinaloe", a tužioci su je optužili da je pomagala suprugu u vođenju narkokartela

Koronel pomagala suprugu u bjekstvu iz zatvora. Agencije

Ad. A. / Telegraf

10.6.2021

Očekuje se da supruga meksičkog narkobosa Hoakina Guzmana zvanog El Čapo ove sedmice priznati krivicu za optužbe da mu je pomagala u vođenju narkokartel, prenio je New York Times u utorak.

Ema Koronel Aispuro (31), bivša misica sa meksičkim i američkim državljanstvom, uhapšena je na aerodromu u Vašingtonu u februaru ove godine.

Da li će El Čapova žena izdati njegove sinove da bi izbjegla zatvor?.

Tužioci još tvrde da je Koronel organizovala famozno El Čapovo bjekstvo iz zatvora u Meksiku 2015. godine kroz tunel iskopan iz njegove ćelije.

Očekuje se da se Ema pojavi u sudnici u Vašingtonu u četvrtak i prizna krivicu.

Ukoliko bude osuđena po svim tačkama optužnice, suočava sa maksimalnom kaznom doživotnog zatvora i novčanu kaznu od 10 miliona dolara.

Koronel je stalno bila u sudnici za vrijeme suđenja El Čapu, privlačeći pažnju svojim stajlingom


Guzman osuđen na doživotnu robiju. Agencije

Damaso Lopez, jedan od Guzmanovih bivših poručnika, svjedočio je da se nekoliko puta susreo sa Koronel i El Čapovim sinovima kako bi isplanirali njegovo bjekstvo iz zatvora. Prema njegovim riječima, Koronel mu je prenijela poruke.

- Ono što mogu samo da kažem je da nemam čega da se stidim. Nisam savršena, ali smatram se dobrim čovjekom i nikada nikoga nisam namjerno povrijedila - napisala je ona.

Njen sporazum o priznanju krivice sa tužiocima u Vašingtonu ne zahtijeva od nje da sarađuje sa američkim vlastima - rekla je osoba upoznata sa slučajem za New York Times.

Malo je vjerovatno da će to utjecati na samog Guzmana, koji je osuđen u februaru 2019. godine zbog biznisa s proizvodnjom droge vrijednim više milijardi dolara.

Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora plus 30 godina i zatvoren je u zatvoru u Koloradu.

Međutim, njegovi sinovi bi trebalo da budu zabrinuti, rekao je izvor za Daily mail.

Hoakin Guzman Lopez (36) i Ovidio Guzman Lopez (30) su optuženi od strane američkih vlasti.

Vjeruje se da su i Ivan (40) i Hesus (38) uključeni u vođenje kartela, sada kada je njihov otac iza rešetaka.

To se odnosi i na El Maja Zambadu (73), desnu ruku El Čapa, koji, za razliku od vođe, nikada nije uhvaćen i skoro je mistična figura među agentima koji žele da mu uđu u trag.

Njegov sin Ismael Zambada Imperial (35) priznao je u sporazumu o priznanju krivice u San Dijegu da je bio koordinator u operacijama trgovine, uključujući uvoz i distribucija tona kokaina, heroina i marihuane iz Meksika u SAD.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.