DRAMA U AMERICI

Automobilom se zaletio u antirasističke protestante, poginula žena

Protestanti su vozača, bijelca, izvukli iz automobila i zadržali ga do dolaska policije

Intervenirali policajci. Ilustracija

A. Ka.

14.6.2021

Jedna žena je poginula, a tri osobe lakše su povrijeđene jučer u Mineapolisu kada se neimenovani muškarac automobilom zaletio u skupinu antirasnih protestanata, objavila je mjesna policija.

Okupljeni su protestovali protiv smrti Afroamerikanca kojeg su početkom juna ubili policajci u tom gradu, u kojem je ubijen i Džordž Flojd (George Floyd), čija je smrt potaknula masovne proturasističke proteste u SAD-u i širom svijeta.

Protestanti su vozača, bijelca, izvukli iz automobila i zadržali ga do dolaska policije, po fotografijama objavljenima na društvenim mrežama i saopćenju policije.


Jedna žena prebačena je u kritičnom stanju u lokalnu bolnicu, gdje je preminula. Još tri osobe zadobile su lakše povrede. Vozač je bio možda pod utjecajem droge ili alkohola u trenutku počinjenja djela, smatraju istražitelji.

Protestanti su demonstrirali zbog smrti Vinstona Smita (Winston Smith Jr.), Afroamerikanca kojeg su 3. juna ubili šerifi pokušavajući ga privesti. Policija tvrdi da je ubijen u razmjeni vatre i da su mu u automobilu pronašli pištolj i streljivo. Njegova saputnica tvrdi da nije bio naoružan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.