PODNESEN KONGRESU

Izvještaj vlade SAD o vanzemaljcima: Bez dokaza, ali neki fenomeni neobjašnjivi

Izvještaj je uspostavilo pet potencijalnih kategorija objašnjenja a gotovo svi slučajevi su neobjašnjivi i podliježu daljnjim analizama

misteriozni leteći objektI. Handout / DoD / AFP

N. Aj.

26.6.2021

Američka vlada objavila je u petak u vrlo očekivanom izvještaju da nema dokaza o postojanju izvanzemaljaca, ali istovremeno priznajući da su deseci fenomena o kojima su se osvjedočili vojni piloti neobjašnjivi.

U velikom izvještaju američke vlade o UAP-u, kako danas naziva ono što je nekad bio NLO, tvrdi se da analitičarima vojne i obavještajne struke nedostaju dokazi da bi objasnili fenomen misterioznih letećih objekata, odnosno jesu li oni napredne zemaljske tehnologije, atmosferska zbivanja ili izvanzemaljske prirode.

Pentagonova objava

Izvještaj, podnesen Kongresu i objavljen javnosti, obuhvata 144 zapažanja o onome što vlada službeno naziva “neidentificiranim zračnim fenomenom” ili UAP, a datira od 2004. godine. Izvještaj je objavio Ured ravnatelja Nacionalne obavještajne službe u saradnji s radnom skupinom UAP-a pod vodstvom američke mornarice.

- UAP jasno predstavlja pitanje sigurnosti leta i može predstavljati izazov američkoj nacionalnoj sigurnosti - navodi se u izvještaju.

Dodano je da pojavama “vjerovatno nedostaje jedinstveno objašnjenje”.

- U ograničenom broju incidenata, navodno se čini da UAP pokazuje neobične karakteristike leta. Ta su opažanja mogla biti rezultat pogrešaka senzora, podvale ili pogrešne percepcije promatrača i zahtijevaju dodatnu rigoroznu analizu - navodi se.

Izvještaj uključuje neke slučajeve UAP-a koji su ranije izašli na vidjelo u Pentagonovoj objavi videozapisa američke mornarice koji pokazuju zagonetne zrakoplove na istočnoj i zapadnoj obali SAD koji pokazuju brzinu i upravljivost koja prelazi poznate zrakoplovne tehnologije i nedostaju vidljiva sredstva za pogon.

Gdje će nas podaci odvesti

Visoki američki dužnosnik, upitan o mogućnosti izvanzemaljskih objašnjenja, rekao je: "To nije svrha radne skupine, koja bi procijenila bilo kakvu potragu za izvanzemaljskim životom... To nije ono za šta smo nadležni".

- Za 144 izvještaja o kojima je riječ, nemamo jasne naznake da za njih postoji neko izvanzemaljsko objašnjenje – ali ići ćemo u smjeru gdje god nas podaci odvedu - dodao je dužnosnik.

Izvještaj je uspostavilo pet potencijalnih kategorija objašnjenja a gotovo svi slučajevi su neobjašnjivi i podliježu daljnjim analizama, rekli su američki dužnosnici koji su željeli ostati anonimni, tokom brifinga novinarima govoreći o nalazima izvještaja.

Među kategorijama su, naprimjer, prirodni atmosferski fenomeni i strani sistemi, ali postoji i kategorija "ostalo".

Za sve slučajeve osim jednog, dakle njih 143, vlada još nije donijela odluku o tome je li viđeno moglo biti izvanzemaljskog porijekla, rekli su dužnosnici.

UAP ili NLO

- Od podataka kojima raspolažemo, nemamo jasnih naznaka da je bilo koji od ovih neidentificiranih zračnih pojava dio stranog (obavještajnog) programa prikupljanja, a nemamo ni jasne podatke koji ukazuju na veliki tehnološki napredak potencijalnog protivnika - rekao je visoki dužnosnik.

Vlada je zadnjih godina usvojila UAP kao svoj omiljeni izraz za ono što su inače poznati kao “neidentificirani leteći objekti” ili NLO, dugo povezivani s pojmom izvanzemaljskih letjelica.

Izvještaj je naručio Kongres kao dio šireg obavještajnog zakonodavstva koji je u decembru potpisao bivši predsjednik Donald Tramp (Trump). Senator Marko Rubio (Marco) bio je ključan za njegovo naručivanje.

- Godinama su muškarci i žene kojima vjerujemo da će braniti našu zemlju izvještavali o susretima s neidentificiranim letjelicama koje su imale superiorne sposobnosti, a godinama su njihove sumnje često ignorirane i ismijavane - rekao je Rubio.

Dodao je da je taj izvještaj važan prvi korak u katalogizaciji ovih incidenata, ali da je to samo prvi korak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.