KORONAVIRUS

Italija proglašena zemljom niskog rizika, maske vani više nisu obavezne

Broj zaraza i smrti od Covida-19 proteklih sedmica u opadanju

Opao broj zaraženih. EPA

A. Ka.

28.6.2021

U cijeloj Italiji ukinuta je obaveza nošenja maski na otvorenom, dok je zemlja od ponedjeljka postala "niskorizična zona koronavirusa", što je velika prekretnica za prvu evropsku zemlju pogođenu globalnom pandemijom koronavirusa u fabruaru 2020.

U uredbi koja je stupila na snagu u ponedjeljak ministarstvo zdravstva po prvi put je proglasilo svaku od 20 talijanskih regija kao "bijelu", označivši ih kao područja niskog rizika, prema klasifikaciji kojom se procjenjuje rizik od Covida-19.

Vraćaju se turisti

To znači da na otvorenom maske više neće biti obavezne, što su dobrodošle vijesti u zemlji u kojoj se očekuje da toplinski udar ovaj sedmice donese temperature iznad 40 stepeni u nekim južnim područjima.

Nekoć simbol zaraze koronavirusom, gdje su snimke vojnih kamiona koji prevoze lijesove iz prekrcanih mrtvačnica u Bergamu obišle cijeli svijet, u Italiji je broj zaraza i smrti od Covida-19 proteklih sedmica u opadanju.

Trećina talijanske populacije iznad 12 godina vakcinisana je do nedjelje, što je brojka od 17.572.505 ljudi, prema podacima vlade.

Turisti iz Evropske unije, Velike Britanije, SAD-a, Kanade i Japana, koji dugo nisu mogli ući u Italiju, ponovno se vraćaju u zemlju, nakon što je vlada ukinula karantin za vakcinisane posjetitelje ili one koji mogu predočiti negativan test.

Unatoč napretku, ministar zdravstva Roberto Speranza apelirao je na Talijane da budu oprezni.

- Ovo je ohrabrujuć rezultat, no i dalje su potrebni oprez i mudrost, osobito zbog novih varijanti - napisao je Speranza, nakon što je u subotu potpisao uredbu, dodaju da "bitka još uvijek nije dobivena."


Regionalni karantin

Nakon dugog perioda punih ili djelomičnih regionalnih karantina, koje su započele u novembru u svrhu borbe s koronavirusom, mjere su olakšane u cijeloj Italiji krajem prošlog mjeseca.

Cijela zemlja bila je proglašena "žutom zonom", što je donijelo više sloboda, a potom je tokom juna vlada dalje postupno ukidala mjere.

U Italiji je više od 127.000 ljudi umrlo od komplikacija povezanih s Covidom-19, dok je zaraženo više od četiri miliona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.