PRIJETNJA NORMALNOJ JESENI

Slovenski ministar upozorava na opasnosti četvrtog vala zbog delta varijante

Iako je u Sloveniji do sada otkriveno samo dvadesetak slučajeva delta varijante računa se da u mnogim državama ona postaje dominantnija

Poklukar: Pad tempa vakcinacije. Agencija

Fena

28.6.2021

Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar upozorio je na opasnost četvrtog vala epidemije koronavirusa, zbog pada tempa vakcinacije u zemlji i širenja delta varijante.

- Delta varijanta virusa predstavlja glavnu prijetnju mirnom ljetu i normalnoj jeseni. Zato se svim sredstvima pripremamo na četvrti val epidemije. Nije više pitanje hoće li on doći nego kada će - kazao je Poklukar na konferenciji za novinare, upozorivši da je do sada premalo populacije vakcinisano i da se u Evropi širi delta varijanta koja je zaraznija.

Iako je u Sloveniji sekvencioniranjem do sada otkriveno samo dvadesetak slučajeva delta varijante računa se da u mnogim državama ona postaje dominantnija, pri čemu je Poklukar upozorio na situaciju u Portugalu, Velikoj Britaniji i dijelovima drugih europskih država.

Poklukar je priznao da je procijepljenost stanovništva još nedovoljna, uprkos naporima da se svi uvjere da je vakcinisanje potrebno i učinkovito štiti, jer podaci govore da je za sada samo trećina ukupne populacije zaštićena objema dozama, pa treba nastaviti s kampanjom masovnog vakcinisanja, iako je odaziv, kako je priznao, manji od očekivanog.

Poklukar je najavio da će slovenska vlada zakonom u idućih deset godina osigurati ulaganje u zdravstveni sistem od 1,9 milijardi eura, iz evropskog fonda za oporavak i otpornost i drugih fondova, te iz državnog proračuna, kako bi se kompenziralo do sada nedovoljno ulaganje u kadar, opremu i digitalizaciju tog sistema, vodeći računa i iskustvima koje su se pokazale u epidemiji koronavirusa, ali i sve stariju strukturu stanovništva, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.