POSTAVILI USLOVE

Rusi nudili nagodbu Amerikancima, bili spremni da glasaju za Šmita

Druge zemlje u ovome nisu učestvovale, konsultacije su završene za desetak minuta

Vasilij Nebenzja i Ričard Mils. Avaz

Srpskainfo

30.6.2021

Vijeće sigurnosti UN-a nije glasalo o rezoluciji kojom bi potvrdio imenovanje Kristijana Šmita (Christian Schmidt) za novog visokog predstavnika u BiH i sve se završilo raspravom u kojoj je Rusija bila protiv.

Međutim, prema saznanjima portala "Srskainfo" iz diplomatskih izvora, nakon što je završena rasprava, koju javnost u BiH pamti po verbalnom duelu ministrice vanjskih poslova Bisere Turković i ruskog ambasadora Vasilija Nebenzja, obavljene su konsultacije na najvišem nivou, na kojima je Rusija predlagala kompromisno rješenje.

– Na zatvorenim konslutacijama, Rusi su predložili donošenje rezolucije kojom bi Šmit bio imenovan, pod uslovom da to imenovanje bude na godinu dana i bez upotrebe tzv. bonskih ovlaštenja. Ali, SAD su poručile da je to za njih završena stvar. Druge zemlje u ovome nisu učestvovale, konsultacije su završene za desetak minuta – otkriva izvor za "Srpskainfo".

Podsjećamo, predstavnik SAD u Vijeću sigurnosti, Ričard Mils (Richard Mills), na sjednici je kazao da za imenovanje visokog predstavnika u BiH nije potrebna saglasnost svih članica Vijeća sigurnosti.


Ričard Mils. Arhiv

Mils je podsjetio je da su svi članovi u Upravnom odboru PIC-a, osim Moskve, podržali imenovanje Šmita, te ponovio da “za to nije potrebno da sve članice budu saglasne i da Vijeće sigurnosti UN ne mora da potvrdi njegovo imenovanje”.

Prema njegovim riječima, imenovanje Šmita je “zatvoreno pitanje”.

Ipak, prema pisanju portala "Srpskainfo" to što Šmit dolazi bez potvrde u Vijeće sigurnosti UN, daje prostor za određeno političko djelovanje rukovodstva Republike Srpske, koje je poručilo da ne želi da sarađuje sa nelegitimnim visokim predstavnikom.

Kako navode, bez obzira što su iza Šmita sve zemlje, izuzev Rusije i rezervisane Kine, činjenica da nije potvrđen rezolucijom Vijeća sigurnosti je za njega opterećenje i, ukoliko RS zaista odbije saradnju, Nijemac bi mogao da ima problema u provođenju mandata u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.