SUSRET SA DŽONSONOM

Merkel će biti prva strana liderka koja će se obratiti britanskom kabinetu

Posljednja posjeta Angele Merkel Velikoj Britaniji u svojstvu njemačke kancelarke

Boris Džonson i Angela Merkel. AFP

A. K.

2.7.2021

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) i njemačka kancelarka Angela Merkel sastali su se u Engleskoj, a glavna tema razgovora bilo je uvođenje restrikcija za putovanja zbog širenja jako zarazne delta varijante koronavirusa u Britaniji.

Sastanak, održan u ruralnoj rezidenciji britanskog premijera, sjeverozapadno od Londona, posljednja je posjeta Angele Merkel Velikoj Britaniji u svojstvu njemačke kancelarke, a službeno je bila posvećena produbljenju odnosa.

Džonson je ovom prilikom pokušao uvjeriti da bi britanska kampanja vakcinisanja, koja je jako daleko odmakla, trebala omogućiti britanskim građanima da ove godine više putuju u inostranstvo.

Italija je upozorila navijače iz Engleske da ne dolaze u Rim. Neke evropske zemlje uključujući Njemačku uvele su, međutim, obvezni karantin za putnike koji dolaze iz Britanije, neovisno o tome jesu li vakcinisani.

Džonsonov ured istaknuo je da će Merkel biti prva strana liderka koja će se obratiti britanskom kabinetu, još od bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona (Bill Clinton) 1997. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.