PREDSJEDNIK BJELORUSIJE

Lukašenko naredio zatvaranje granice sa Ukrajinom

Bjelorusija se posljednjih sedmica našla na meti kritika dijela međunarodne javnosti i zapadnih država

Aleksandar Lukašenko. Arhiv

Glas Amerike

2.7.2021

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko naredio je zatvaranje granice sa susejdnom Ukrajinom, pozivajući se na bezbjednosne razloge.

Lukašenko je tokom skupa povodom obilježavanja Dana nezavisnosti rekao da su u Belorusiji otkrivene pobunjeničke grupe koje su planirale da, kako je ukazao, izvrše puč, objavila je državna novinska agencija Belta, prenijela je agencija Rojters, objavio je „Glas Amerike“.

- Ogromna količina oružja dolazi iz Ukrajine u Bjelorusiju. Zato sam naredio granično-bezbjednosnim snagama da u potpunosti zatvore granicu sa Ukrajinom - rekao je Lukašenko.

Bjelorusija se posljednjih sedmica našla na meti kritika dijela međunarodne javnosti i zapadnih država nakon što je u Minsku u pratnji vojne letjelice prinudno prizemljen avion kompanije Rajaner u kojoj se nalazio Roman Protaševič, novinar i bloger, koji je potom priveden.

Iniciralo je to reakciju Ujedinjenih nacija, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država – među kojima su istraga i mjere kojima se, pomalo neočekivano, imajući u vidu bliske veze srpskih vlasti i beloruskog režima, pridružila i Srbija.

Srbija, iako kandidat za članstvo u EU i država u procesu pristupnih pregovora, politički, ekonomski i vojno učestalo sarađuje sa Rusijom, Bjelorusijom i Kinom zbog čega joj zapadni međunarodni partneri upućuju česte kritike zbog neusklađenosti svoje vanjske politike sa vanjskopolitilčkim ciljevima Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.