PANDEMIJA

WHO upozorava države da budu oprezne s ukidanjem mjera

Rajan je kazao kako vjeruje da su britanski naučnici veoma svjesni prijetnje koju predstavljaju novi sojevi

Zemlje popuštaju mjere. AFP

Fu. M.

7.7.2021

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vanredne situacije Majkl Rajan (Michael Ryan) pozvao je države da budu posebno oprezne pri ublažavanju mjera uvedenih zbog koronavirusa kako ne bi poništile dobitke koje su postigle.

Rajan je to izjavio dok se Engleska, domaćin završnice Evropskog nogometnog prvenstva, priprema 19. jula ukinuti većinu restriktivnih mjera, dok druge evropske zemlje ukidaju ograničenja putovanja, a indijske savezne države ublažavaju svoje opće karantine usprkos rastu broja novozaraženih zaraznijim delta sojem.

Rekao je da svaka država mora odlučiti za sebe, ali i da pojedinci, uključujući one koji nisu vakcinisani, moraju preuzeti odgovornost da zaštite sebe i druge kako bi se zaustavio pritisak na bolnice zbog potencijalnog novog vala zaraze.

Rajan je u Ženevi na konferenciji za medije upozorio na vrlo opasnu pretpostavku da su u Evropi sada svi zaštićeni i da se svijet vraća u normalu.

Rajan je kazao kako vjeruje da su britanski naučnici veoma svjesni prijetnje koju predstavljaju novi sojevi, posebno delta varijanta, te da su oni za oprezno ukidanje mjera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.