KATASTROFALNE POPLAVE

Zapadna Evropa se susreće sa najgorim nevremenom u ovom vijeku, više od 150 mrtvih

Stručnjaci kažu da su uzrok ovakvih razornih poplava klimatske promjene

Najlošija situacija je u Njemačkoj: Više od 133 mrtvih. Twitter

S. Š.

17.7.2021

Katastrofalne poplave širom Njemačke, Belgije i Nizozemske usmrtile su u više od 150 ljudi, a stotine ih se smatraju nestalima.

Spasilačke službe nastavljaju raditi diljem zapadne Evrope nakon što je više od 150 ljudi poginulo u poplavama koje su prouzrokovale obilne kiše u dijelovima Njemačke, Belgije, Francuske, Švicarske, Luksemburga i Nizozemske. 


Apokaliptične slike širom Njemačke, Belgije i Nizozemske: Više od 150 žrtava - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Njemački meteorolozi predviđaju nastavak ekstremnog nevremena u zapadnim i centralnim dijelovima Njemačke do četvrtka, a padavine bi mogle da dostignu količinu od 200 litara po kvadratnom metru.

Naučnici kažu da su katastrofalne poplave, vrućine i suše u pojedinim dijelovima svijeta posljedica klimatskih promjena. 


Nizozemska i dalje u visokoj pripravnosti

Hitne službe u Nizozemskoj i dalje su u stanju visoke pripravnosti jer su nabujale rijeke prijetnja gradovima i selima širom južne pokrajine Limburg.

Evakuirani su deseci hiljada stanovnika pokrajine tokom protekla dva dana, dok su vojnici, vatrogasci i volonteri radili po noći s petka na subotu kako bi ojačali nasipe.

U susjednoj Njemačkoj poginule su 133 osobe u poplavama nakon obilnih kiša, dok ih je najmanje 20 poginulo u Belgiji. Nizozemci su za sada izbjegli katastrofu takvih razmjera, a u subotu ujutro nisu zabilježeni smrtni slučajevi. Međutim, situacija je i dalje kritična, kažu lokalne vlasti.

Vodostaj rijeka oko većih gradova poput Venloa i Roermonda dostigao je rekordne razine rano u subotu, a pad se očekuje tek kasno u nedjelju, navode vlasti.

To predstavlja prijetnju nasipima i drugoj zaštiti protiv poplave.

Brojne su ulice u Roermondu i okolici poplavljene, objavila je nizozemska agencija ANP.

Očekuje se da će nasipi uz Rajnu i Meuseu izdržati povećani vodostaj u narednim danima, ali stručnjaci upozoravaju da je i dalje teško predvidjeti razvoj događaja.


Više od 22.000 spasilaca je na terenu

Više od dva dana nakon što su poplave zahvatile regiju, mnogi se još uvijek vode kao nestali. Sve spasilačke službe su na terenima i tragaju za nestalima.

Njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da više od 22.000 spasilaca iz raznih službi koje trenutno djeluje na terenu u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Dolazi ih još oko 700 iz drugih područja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.