VREMEPLOV

Na današnji dan održano finale prvog teniskog turnira u Vimbldonu

Pobijedio je engleski teniser Spenser Gor

Najprestižniji teniski turnir na svijetu. WIMBLEDON

A. K.

19.7.2021

Na današnji dan, 19. jula, održan je prvi teniski turnir u Vimbldonu, otvoren je metro u Parizu, a nezavisna BiH je učestvovala na Olimpijskim igrama u Atlanti.

1545. - Brod „Meri Rouz“, ponos ratne flote engleskog kralja Henrija VIII, potonuo je u kanalu Solent između obale južne Engleske i ostrva Vajt. Život je izgubilo više od 700 ljudi.

1553. - Meri Tjudor proglašena je za kraljicu Engleske. Udajom za španskog princa Filipa približila se Vatikanu i progonila protestante, zbog čega je nazvana Krvava Meri i Katolkinja Meri. Tokom njene vladavine, Engleska je izgubila Kale (1558), svoje posljednje uporište u Francuskoj.

1870. - Francuski car Napoleon III objavio je rat Pruskoj, koji je imao teške posljedice po francusko Drugo carstvo. Francuska vojska pretrpela je težak poraz u bici kod Sedana, car je zarobljen, a u Parizu je proglašena Republika.

1877. - Održano finale prviog teniskog turnira u Vimbldonu (Wimbledon). Pobijedio je engleski teniser Spenser Gor.

1893. - Rođen Vladimir Majakovski, ruski pisac, utemeljivač ruskog futurizma.


V za pobjedu

1898. - Rođen Herbert Markuze, njemački politički filozof i teoretičar društva, jedan od osnivača Frankfurtske škole.

1900. - Otvorena je podzemna željeznica (metro) u Parizu.

1918. - Britanci izveli prvi napad s nosača aviona.

1941. - Britanski premijer Vinston Čerčil počeo je kampanju pod nazivom „V za pobjedu“ (V for Victory) u Drugom svjetskom ratu.

1943. - U namjeri da oslabe italijanski fašistički režim, saveznici su u Drugom svjetskom ratu iz 700 aviona zasuli bombama aerodrome i vojne poligone u blizini Rima.

1956. - Lideri Jugoslavije, Indije i Egipta - Josip Broz Tito, Džavaharlal Nehru i Gamal Abdel Naser, potpisali su Brionsku deklaraciju o zajedničkj protivblokovskoj politici, što je označilo početak stvaranja Pokreta nesvrstanih zemalja. U Brijunskoj deklaraciji je pisalo:

"Mir se ne može postići podjelom, već težnjom ka kolektivnoj sigurnosti u svjetskim razmjerima i proširivanjem oblasti slobode, kao i okončanjem dominacije jedne zemlje nad drugom.".


Bojkot Olimpijskih igara

1964. - Rođen Saša Lošić zvani Loša, pjevač i frontmen rok grupe Plavi orkestar.

1974. - Španski diktator Fransisko Franko zbog bolesti je privremeno predao vlast princu Huanu Karlosu, koji je 1975., poslije Frankove smrti, postao kralj Španije.

1980. - U Moskvi su otvorene 22. Olimpijske igre, koje je bojkotovalo više od 40 zemalja zbog sovjetske invazije na Afganistan.

1996. - U Atlanti nezavisna BiH po prvi put učestvuje u Olimpijskim igrama.

2000. - Rusija je predstavila svjetskom tržištu novo protivtenkovsko oružje montirano na prikolici kros-kantri motocikla.

2005. - Libanon dobio prvu vladu nakon povlačenja sirijskih trupa iz te zemlje, poslije 25 godina.

2009. Haški tribunal osudio Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora, a njegovog brata Sredoja Lukića na 30 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima u Višegradu 1992-1994. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.